Lapin Lumirastit ja SM-erikoispitkä matka Pellossa 6.-9.4.2012

Navigointi

Uusimmat uutiset

Pellon kunta

Ratamestarin mietteet

Näkymiä Ritavalkean takametsistä

Kuin satujen taikametsästä on tykkylumen peittämä metsä Ritavaaran takarinteillä. Myöhässä satanut ensilumi on muutamassa kuukaudessa vahvistunut parimetriseksi nietokseksi tarjoten lumipeitteen painosta kaarelle taipuneiden kuusien sokkeloissa kulkevalle pehmeitä metrejä taitettavaksi.

Kuluvan talven ensivierailuni Pellon urheilun pyhättöön oli vaikuttava kokemus enkä malttanut poistua ennen pimeän tuloa. Muutama etukäteen hirvittänyt alamäki tulikin laskettua umpihangessa, pimeässä ja metsäsuksilla. Luulisi niiden laskemisen onnistuvan parin kuukauden päästä sliipattua uraa pitkin kevätauringon kiiltäessä Peltosen kannella.

Lapin Lumirastien 2012 pääurien pohjustus on toki aloitettu jo Ensilumen Rastien kuulutuksen vaiettua joulukuun alussa. Siitä lähtien kelkkaryhmä Mauri Huuskon ja Tarmo Uusitalon johdolla onkin puhaltanut pitkää sinfoniaa runsaitten lumisateitten tahdittamana. Itse olen toiminut lähes pelkästään orkesterin taiteellisena johtajana.

Olen luonut omat kriteerini taiteelliselle työlleni. Pyrkimykseni on ollut suunnitella Ritavalkean maastoihin 2000-luvun trendiin suhteutettuna poikkeavat radat. Haluan radoille selkeitä ja pitkiä reitinvalintavälejä ja sellaisilla erikoispitkän Suomen mestaruudet ratkaistaan. En halunnut lähteä mukaan syheröiden kilpa-ajeluun, jossa katsotaan, kuka onnistuu ajamaan kelkalla pienintä ruudukkoa ja vieläpä laittamaan jäljet kartalle. Pyrin suunnittelemaan syheröisemmät alueet reitinvalintavälien päihin pakottamaan rytminvaihdoksiin, mutta näkökyvystä ei pitäisi olla kiinni vauhdikkaan, varman ja sujuvan etenemisen ylläpito niilläkään alueilla.

Oman mielenkiintoisen lisänsä Lumirastien kattaukseen tuo toki avausosakisa Pellon urheilukentältä käytävä sprintti. Kisa on keskusta myöten suunniteltu yleisön ehdoilla, joten urheilijalle itse kisasuoritus ei ole millään lailla poikkeuksellinen. Toivottavasti kuitenkin visiomme yleisön houkuttelusta toteutuvat ja paikalle saadaan ainutlaatuinen ja harvoin hiihtosuunnistuskisoissa nähty isojen kilpailuiden tunnelma.

Lapin Lumirastien pääratamestarina lupaan kilpailuiden tarjoavan monipuolisia haasteita nopeatempoisen sprintin syherötoteutuksesta erikoispitkien muutaman vaaran ylittäviin reitinvalintaväleihin. Jos ratamestarin tarjoamat tehtävät eivät millään muotoa miellytä niin ainakin maisemat ovat hulppeat ja Ritavaaran huipulta avautuvien näkymien ihailuun kannattaa pieni hetki käyttää tiukankin kisan tiimellyksessä.

Olli-Markus Taivainen 12.2.2012

Lapin Lumirastit ja SM-erikoispitkä matka 2012 - Pellon Ponsi