Lapin Lumirastit ja SM-erikoispitkä matka Pellossa 6.-9.4.2012

Navigointi

Uusimmat uutiset

Pellon kunta

Ratamestarin lausunto

Suomalaista punk-asennetta mukaillen Lumirastien kisaratoja ei ole suunniteltu kilpailijoita varten, ei pesupaikan besservissereitä varten; ei ketään varten. Hieman asiaa lieventääkseni totean suunnitelleeni sellaiset radat, mitkä itse olisin huippu-urallani halunnut hiihtää.

Kilpailumaastoissa lunta on metristä kahteen, joten aivan pikkukiviin ei suksen pitäisi karahtaa. Tällä hetkellä päiväsaikaan auringon lämmittämä hanki näyttää kantavan riskimpääkin urheilijaa siten, että oikominen onnistuu alamäkeen, tasaisellakin hitaasti etenemällä. Keliolosuhteet ovatkin mitä mainioimmat ja kun sääennusteetkin tarjoavat stabiilia pikkupakkasta mahdollisella auringonpaisteella, lienee Luoja sillä tavoin pyrkinyt parantelemaan Unkarin ruokamyrkytyksessä piirrettyjä ratoja.

Jo urastoa suunnitellessani takaraivoni huusi rytmitystä niin että räkä roiskui. Ratoja näpsytellessänikään en peittänyt huutoa peltoreilla, vaan annoin etenkin erikoispitkien ratojen tarjota hiihtäjilleen reitinvalintaväleillä kilometrien mittaisia selkeitä luukutuksia ja niiden jälkeen hivenen haastavampia toteutuksia. Mihinkään nykypäivänä tyypilliseen uraston kilpa-ajeluun en halunnut niilläkään alueilla sortua. Tässä kohtaa poikkeuksena mainittakoon, että sprinttialueen uraston suunnitteli rakas veljeni, joka tykkää ajattaa uraa vieri viereen ja yrittää piirtää ne myös kartalle. Kunhan itse ei tarvitse siinä kisailla.

Kilpailijan reitille ei kolmen kilpailupäivän aikana osu yhtään hiekoitettua tai ajokelpoista tietä, sillä kaikki alueiden metsätiet ovat talvehtineet metrisen hangen alla. Ritavaaran kartan rajaa pohjoisesta Pello-Rovaniemi valtatie, joka on tietysti kiellettyä aluetta. Ritavalkean laskettelurinne läntisintä rinnettä lukuun ottamatta on laskettelijoiden käytössä kilpailuiden aikana, ja karttaan sekä tärkeimmistä paikoista maastoon merkittyjä kiellettyjä alueita tulee noudattaa jo oman turvallisuuden vuoksi. Laskettelijat toki eksyvät metsänkin puolelle, joten etenkin rinteiden lähialueilla riittää ylimääräistä jälkeä. Karttaan merkityt urat erottaa merkitsemättömistä laskettelijan, kelkan tai poron jäljistä siitä, että kelkkaryhmä on kulkenut viime päivät lana perässään.

Tällaisesta tulevan luonnehdinnasta muutama kaltaiseni saattaa kääntyä tekstin avausvirkkeestä huolimattakin hienoa kilpaa odottavalle kannalle. Onnekseni olen erikoispitkien aikaan maajoukkueen mukana Sveitsissä, sillä takuulla "ikimuistoiset" koitokset saattavat henkilöstä riippuen tarkoittaa ikimuistoisuutta sanan monissa merkityksissä.

pääratamestari
Olli-Markus Taivainen

Lapin Lumirastit ja SM-erikoispitkä matka 2012 - Pellon Ponsi