Lapin Lumirastit ja SM-erikoispitkä matka Pellossa 6.-9.4.2012

Navigointi

Uusimmat uutiset

Pellon kunta

Valvojan lausunto

Tervetuloa Pelloon! Järjestäjät ovat tehneet kuukausien ajan töitä kisojen onnistumisen eteen ja kaikki on valmista vastaanottamaan suunnistajat Tornionjokilaaksoon.

Sprintti:

Tarjolla on sähäkkä tasamaan sprintti, jossa urat ovat kovat ja liukkaat, sekä maaston avoimuus houkuttaa oikomiseen. Matkat ovat sääntömääräisten alarajoilla. Tiheä uraverkosto tekee suunnistuksesta haastavaa ja hauskaa. Rasteja on runsaasti ja lähekkäin, joten koodien tarkistaminen on tarpeen.

Erikoispitkän matkan SM-kilpailu:

Kilpailumaasto ja ratasuunnittelu tekevät kisoista kilpailijoille todella vaativat. Taidollisesti suunnistajat joutuvat koetukselle runsaiden reitinvalintatilanteiden vuoksi alun innostuksen huumassa ja lopun väsymyksen vallassa. Vihreän urapainatusvärin lisäksi on osattava myös ruskean värin merkitys kartalla.

Fyysisesti radat ovat erikoispitkän matkan SM-kilpailun arvoiset. Kelistä riippumatta kilpaillaan ohjeaikojen ylärajoilla. Ratamestari on pyrkinyt huomioimaan eri ikätasot ratasuunnittelussa niin, että erityisesti alamäkiin löytyy vanhimpien ja nuorimpien sarjoissa turvallisia reittejä eikä vastakkaista liikennettä pitäisi esiintyä. Silti; Varovaisuutta vauhdikkaisiin alamäkiin! Hangelle kurvaamalla vauhtia on turvallista hillitä.

Kartta ja urasto pitävät hyvin paikkaansa. Stadionalueen läheisyydessä oleva 10 km:n mutkitteleva, leveä kilpahiihtoverkosto tekee ratapainatuksen erottumisen haastavaksi. Maltti on valttia tälläkin alueella ja rastinumerot koodeineen ovat hyvin havaittavissa.

Matkat ovat niin pitkiä ja rasteja on niin harvoin, että kilpailijoilla on hyvin aikaa huolelliseen leimaukseen. Hajontaradoilla on myös miehitettyjä rasteja. Suurimmalla osasta sarjoista on väliaikarastin yhteydessä juomarasti. Muistakaa leimata ensin! Juomarastin etäisyys lähdöstä on tarkistettavissa tulospalvelun sivuilta sarjan väliaikapisteen kilometrilukemasta. Usealla sarjalla juomarasti on radan loppupuolella!

Keskimatkan kilpailu:

Kilpailu on luonteeltaan perinteisin, eikä vaaramaaston haasteetkaan tule enää kilpailijoille yllätyksenä. Toivottavasti kilpailijoilla riittää edelleen malttia alamäissä, sillä turvallisuutta ja välineiden ehjänä pitämistä ei tässäkään kisassa voi liiaksi korostaa.

12-14 -sarjalaisten radat:

Sprinttikilpailussa radat kulkevat pienellä alueella maastossa, jossa nuorimpienkin ratojen laadinta on ollut helppoa. Ritavaarassa maasto on asettanut ratamestarin taidot koetukselle. Siitä pitävät huolen runsaat korkeuserot sekä paikoin erittäin tiheä uraverkosto kilpailukeskuksen läheisyydessä. Ratamestari on (erityisesti 12-sarjan radoilla) onnistunut tekemään radat, joissa suunnistustehtävät vaikeutuvat kilpailun edetessä. 14-sarjalaiset taas saavat jo esimakua siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan erikoispitkän matkan SM-kisoissa.

Rovaniemellä 5.4.2012, Mikko Ojanaho KemU/ratavalvoja

Lapin Lumirastit ja SM-erikoispitkä matka 2012 - Pellon Ponsi