Pellon Ponsi suunnistus

Lapin aluemestaruusnormaalimatka ja maakuntaviesti 2005

KARTOITTAJIEN MIETTEITÄ

Lappilaissuunnistajien taitotason puolesta

Lapin maakuntaviesti ja Lapin aluemestaruusnormaalimatka lähestyy hyvää vauhtia. Puoli vuotta kestänyt ja satoja tunteja vienyt talkoourakka, kilpailualueen kartoitus on jo takanapäin. Kilpailualueen maasto, sen kolme suurinta vaaraa rajaavat Pellon keskustan pohjoislaidan ja muodostavat jokapäiväisen näyn kylän asukkaille. Itse vaarat ovatkin sitten jylhiä ja pääosin loivarinteisiä erämaa-alueita. Loivien ja paikkapaikoin tiheidenkin rinteiden väliin muodostuu mukavaa vaihtelua tuovia, erittäin pienipiirteisiä ja jyrkkiäkin alueita. Osa jyrkistä rinteistä saa pienipiirteisyytensä runsaista jyrkänteistä ja avokallio-alueista, osa kivikoista ja osa vähän molemmista. Sen lisäksi löytyy kangaspohjaista kuusikkorinnettä, jossa on käyränmuotoja vaikka selkeille alueille jaettavaksi.

Erämaisuuden ja jylhyyden joukkoon mahtuu sitten sitä vähän vähemmän nautittavaa aluetta riittämiin, talousmetsissä kun kilpaillaan. Laajat hakkuualueet, suot ja taimikot tekevät maastosta varsin rikkonaisen, siis Pellon huippumaastoihin verrattuna. Hyvällä ratamestarityöllä ne pystytään kuitenkin pääosin kiertämään. Ratamestarityötä tekee Huuskon Mauri, joten niistä ei voi vielä tässä vaiheessa enempää kertoa, luultavasti kuitenkin tuttua Mauri-laatua on luvassa.

Maastoa ei voi kuvata peruslappilaiseksi, vaan se on vaihtelevaa, puustonsa, maastopohjansa ja pienipiirteisyytensä osalta. Nuori koivikko vaihtuu hetkessä jylhäksi kuusimetsäksi ja siitä taas männiköksi, kangas hakkuujätteeksi tai avosuoksi sekä pieniä tiheikköalueita omaava käyräviidakko jyrkännehässäkäksi. Lasten radoille on oma alueensa, kilpailukeskusalueen läheisillä kankailla ja poluilla.

Sitten tuleekin se ratkaisevin osa, se miksi tällaista juttua lähdin tekemään eli karttaan. Alustukseksi kerrottakoon, että viimevuosien suunnistusoppimme olen ammentanut lähinnä hämäläisen Apukäyrän kartoilla, jolla kerrotaan olevan tarkka kuvaustyyli. Kuvaustyylini siis poikkeaa totutusta lappilaisesta kuvaustyylistä, pääosin aluesymboleiden, kuten tiheikköjen ja aukkojen kohdalla. Ne ovat lappilaista kartoitustyyliä selvästi tarkemmin kuvattu. Myös käyränmuodoissa on pyritty tarkkaan kuvaukseen. Uskon vahvasti, että syy, miksi lappilaisen huippusuunnistaja on "hukassa" etelämpänä, johtuu pääosin karttojen erilaisuudesta, ei maastojen. Enkä todellakaan väitä, että lappilaiskartat ovat sen huonompia kuin muualla Suomessa. Se mihin tottuu vain useimmiten tuntuu parhaalta mahdolliselta tavalta. Siksipä kehotan itseäni parempien lappilaisten kartoittajien ottavan mallia eteläsuomalaisesta huippukartoituksesta, se voisi hyvinkin viedä lappilaisten huippusuunnistajien taitotasoa eteenpäin ja sitä kautta voisi tuoda myös menestystä "isommissakin ympyröissä".

Aikaa ja rahaa on kartanteossa palanut, mutta nyt kun valmis, reilu A3-kokoinen tuloste on kourassa, on mieli tyytyväinen. Kun pohja-aineistoina olivat Pellon ensimmäinen suunnistuksen erikoiskartta ja kartta vuodelta -84, voi olla erityisen tyytyväinen, että uusi kartta ylipäätänsä saatiin näinkin laajana tiukalla aikataululla valmiiksi. Virheitä siitä varmasti vielä löytyy ja tulee löytymään tehokkaan tarkistelunkin jälkeen vielä kisoissakin, mutta uskon sen silti palvelevan lappilaisia suunnistajia. Tyytyväisyyttä lisää tietoisuus siitä, että saimme muodostettua velipojan kanssa hyvän kompromissin kuvaustyyleihimme, ennen projektin alkua niitä ei olisi millään voinut samaan karttaan yhdistää, mutta nyt eroa ei kilpailija välttämättä edes huomaa. Kompromissin syntymiseksi yksi alue piti kartoittaa kokonaan uudestaan, mutta nyt totean, että se oli sen arvoista. Me kun ennen projektiin ryhtymistä päätimme, että on moraalisesti oikein käyttää maastotuntemus muille nautinnon luomiseksi, eikä kilpailumenestyksen saavuttamiseksi.

Kartoittaja
Olli-Markus Taivainen

Takaa verbaalisia neuvoja antanut toinen kartoittaja
Juho-Matti Taivainen

- B.N.S -

http://www.pelpo.net/web/am/kartoittaja.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2005-07-11


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Länsi-Raja Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Songan Taimi Salmenpalon Saha Fin Forelia Noname Pekan GPS-seuranta