Pellon Ponsi suunnistus

Jukola 2004

PONNEN SUUNNISTAJAT HYVÄSSÄ ISKUSSA JUKOLAN JUHLASSA

Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti; 1324 "veljessarjaa", ammattimaisesti harjoittelevista huippuseuroista Jukolan ainutlaatuisesta tunnelmasta nauttiviin harrastaja- ja työpaikkajoukkueisiin. Venlat mukaan lukien 12500 suunnistavaa jalkaparia. Tunnelmassa paikanpäällä kaikkiaan 35000 suunnistusurheilun ystävää. Mukana myös johtava lappilainen suunnistusseura Pellon Ponsi, kahdella joukkueella.

Seuran tavoitteena tuotemerkkinsä mukaisesti kiidättää viesti läpi Jukolan yön parhaana lappilaisena seurana, olla sadan sakissa maailman valioiden joukossa ja ylevimpänä unelmana kaikkien onnistuneilla suorituksilla 80 sija! Lappilaisittain tason laajuutta kuvatakseen oli kakkosellekin asetettu tavoite lappilaisten parhaaksi kakkosjoukkueeksi.

Kello 23.30 Jämijärven hämärtyvässä illassa pamahtaa Niinisalon varuskunnan tykki ja saattaa kiiltomatomaiset Jukolan ensimmäiset veljekset matkaan. Jukolan aamun valjetessa 7 tuntia 45 minuuttia ja 48 sekuntia myöhemmin on ponsilaisten tilinteon hetki, kuinka viesti on kulkenut Jukolan yössä kohti tavoitetta tai peräti unelman täyttymistä.

Ponnen avaajaksi (13.8 km) lähtöruudusta 144 asetettiin monissa viesteissä aloittajana rutinoitunut kovavauhtinen Mikko "Mixi" Mäki-Ullakko, jonka uskottiin iskevän varmuudella sadan sakkiin. Mutta jo alkuverryttelyssä Mixi tunsi, ettei kaikki ollut huippusuoritukseen kohdallaan. Ennen K-pistettä pamahti Mixin tykki ensikerran ja matkan aikana piti poiketa useita kertoja "metsähallituksen puolelle", ruokamyrkytys oli ottanut miehestä voiton. "Letkavauhdin sijasta oli pakko panostaa omaan ja tarkkaan suunnistukseen" totesi avaukseensa pettynyt Mixi. Moni olisi jo heittänyt leikin sikseen, mutta Mikko uskoi joukkueensa nousuun ja taisteli urheasti vaihtoon sijalla 279.

Kakkososuuden pimenevään yöhön (13,7 km) Ponnesta lähti yön erikoismies, Lumimetsän lahja Ponnen suunnistukselle, Teemu "Teukka" Sipilä. Teukka lähtikin, niin kuin aina yöhön, railakkaasti ja nuoruuden toivoa täynnä. Kahdeksaan kilometriin Teukka juoksi "vinkkari päällä" kymmenien letkoja ohitellen, jälkipuoliskolla iski jo väsy ja virheitä alkoi sen mukaan kertyä, joten Teemu oli itse hieman pettynyt omaan suoritukseensa. Tosiasiassa Teemu ohitti lähes sata ukkoa ja vaihtoi sijalla 182, osuutensa 128. nopeimpana.

Legendaariseen Jukolan pitkään yöhön (15 km) Ponnella oli asettaa monissa maailman kestävyysurheilutapahtumissa kuntonsa ja taitonsa osoittanut Pekka Varis, hiihtosuunnistaja MM-tasolta. Viimeisimpänä kestävyystestinään Tukholman maratonilla kakkosella alkava tulos tältä keväältä. Hyvin, rankalla kokemuksellaan ja kovalla kunnollaan, Pekka pitkän yön kesähuippujen seurassa selvitti. Oma osuus kulki sijalla 177 ja Ponnen sijoitus koheni jälleen, nyt 18 pykälää ja sijalle 159.

"Lyhyet pätkät" nelos- ja vitososuudet "vain" 8,5 kilometriä oli tarkoitettu kovavauhtisille, juoksuvoimaisille suunnistajille. Ponnen seitsikosta ne oli kuin tehty Antti Ekonojalle ja Juho-Matti Taivaiselle. Hyvin molemmat osuutensa hoitivatkin, juoksivat suunnistuksessa poikkeuksellista, normaalisti käsittämätöntä lähes 4.30 kilometrivauhtia. Molemmat olivat osuusajoillaan sijoilla 88. Antti nostin Pontta 20 pykälää sijalle 139. Juho-Matti jatkoi Ponnen nousua ohittamalla 21 joukkuetta ja antoi viestin velipojalle jo sijalla 118. Pääsipä Antti omalta osaltaan sanomaan sanansa myös Jukolan voittoon, kun huikkasi vitososuutta kiitävälle KR:n Antti Harjulle, että keula-Halden menee 15 sekunnin päässä ja samalla sai maistaa pari väliä maailman huippuvauhtia. Suorituksellaan Juho-Mattikin todisti itselleen ja epäilijöilleen, että tiukassa paikassa puristusta löytyy.

Nopeasta maastosta huolimatta erityistä suunnistustarkkuutta vaativalle 12 kilometrin osuudelle Ponsi luotti laittaa ikäisissään ylivoimaisesti menestyneen Olli-Markus Taivaisen. Eikä Olli ujostellut edes maailman huippujen seurassa. Jo ensimmäiset väliajat kertoi Ollin ennakkoluulottomasta vauhdista, ukkoa tuli vastaan selkä edellä yksittäin ja letkoissa. Vauhtia ei hidastanut edes kolmen kilometrin kohdalla tapahtunut silmävamma, "puolivaloillakin" Olli eteni tarkasti mutta vauhdikkaasti, vain minuutin reitinvalintavirhe rasitteenaan. Osuuden 48. nopein aika, takana mm. kaikki osuudella olleet tämän vuoden suomalaiset nuorten MM-edustajat ja aikuisten viestin maailmanmestari Juha Peltola sekä legendaarisen Haldenin kakkosjoukkueen viestinviejä. Olli vaihtoi sijalla 101.

Ponnen ankkuri (15,5 km) Hannu-Pekka "Hoube" Pukema on tiukoissa mies miestä vastaan taisteluissa rajattoman itseluottamuksen omaavana omiensa parissa. Väliajat kertoivat loppuviitoituksella odottaville kannattajille Houben railakkaasta vauhdista. Yleisörastilla Houben loikka ja katse näytti, että unelma elää. Hillitön kannustus sai Hannu-Pekan rutistamaan loppuviitoituksella viimeisetkin voimanrippeet ja maalileimauksen jälkeen valotaululle ilmestyi 80. Pellon Ponsi. Tavoite oli saavutettu, unelma täyttynyt. Hoube nosti 21 sijaa, osuusaika 45. maailman huippuankkureitten joukossa.

Omien menestyksen ohella, oli näin taustajoukkojen näkökulmasta yksi Jukolan liikuttavimpia hetkiä, kun voittajajoukkueen Kalevan Rastin Simo Martomaa luki kyynelten virrassa Jukolan viestin sanoman. Oli sykähdyttävää nähdä kuinka suurella rakkaudella huippu-urheilija suhtautuu lajiinsa ja kuinka hän kokee unelmiensa täyttymisen. Myös Ponnen joukkueen oma unelma tässä Jukolassa täyttyi. Jatkossa odottaa uudet haasteet, uudet unelmat niin joukkueena kuin henkilökohtaisella tasolla.

Niin ja kakkosjoukkueen tavoite, lappilaisten parhaana kakkosjoukkueena täyttyi myös. Sen toteuttivat juoksujärjestyksessä Jukka Ekonoja, Jukka Kotilehto, Veijo Ekonoja, Jouko Ekonoja, Ari Takalo, Tapani Takalo ja Matti Mäkikyrö. Sijoitus 667., 1324 joukkueen joukossa. Olipa Venlojen viestissäkin ponsilaista väriä. Ekonojan Raija hoiti hämäläisen Tarpian Suunnan ankkuriosuuden.

Make
http://www.pelpo.net/web/jukola2004j.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2004-06-22


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta