Pellon Ponsi suunnistus

"Pellon rautatieasemalle saapuu höyryveturi. Se hidastaa hieman, sillä höyryveturin kuljettaja haluaa katsoa pitkään ja hartaasti Pellon loistokasta rautatieasemaa. Sen laajuus suorastaan häikäisee, aseman pituus on useita kilometrejä, ikävä kyllä puukasat peittävät ratanäkymät lähes täysin. Höyryveturin hidastaessa puukasojen välistä puikahtaa myös muuan Laguuni-merkkinen auto. Sen kyydissä istujat haluaisivat selvästi kyytiin. Autosta lentääkin kaikenkarvaisia pussia ja purnukkaa veturin ikkunoista ja ovesta sisään," tilittää höyryveturi-Jaskan eräs matkustaja kauhunhetkistään ja jatkaa: "Sisään tulleet hakkaavat kaikkia veturin makuupaikkojen ovia, ja tutkivat, mitkä ovat tyhjiä. Erään näennäisesti tyhjän hytin eteen tämä kaksikko sitten pysähtyy. He kasaavat tavaransa oven eteen ja yrittävät sisään. Lopulta he ymmärtävät, että se on lukossa. Kaksikko juttelee äänekkäästi, joten voin kuulla heidän puheensa. "Jälleen kerran, ovet lukossa!", nuorempi kaksikosta lähes karjuu. He ovat siis tehneet näin ennemminkin. Minkä rakkarikaksikon kanssa olen samaan vaunuun joutunut? Sitten kuuluu ääni, ääni jota nuorempana kammosin, ja en olisi ikinä uskonut, että se voisi suoda niin suuren helpotuksen minulle missään tapauksessa. Tämä ääni on tumman miesäänen huutama "Matkaliput". Vasta nyt uskallan laittaa nenäni ulos hyttini ovesta. Se oli virhe. Kauhistuin niin, että paiskasin oven kiinni, laitoin hätälukon kiinni ja vedin hätäjarrusta, koska konduktoori ei ollutkaan oven karmeja hartioillaan hipova kaappi vaan ihan tavallinen mieshenkilö."

Kas tässä vähän alustusta juttuun. Ei se mikään huippualoitus ole, mutta parempi kuin muut vaihtoehdot, joita tuli kokeiltua, esimerkki 1; Klo 17.30 kylätie on vielä hiljainen. Vain vanha ruostunut ranskalainen auto ajaa ylinopeutta kohti puuvarastoa, siis tarkoitan Pellon maankuulua rautatieasemaa, joka kylläkin on yksi Suomen suurimmista puuvarastoista. Esimerkki 2; Höyryveturi iskee Pellon rautatieasemalle puoli tuntia myöhässä. Selityksiä riittää, oli vastatuuli ja hiilet lopussa. Ei, ei, hyviä alkuja on kuin metsiä Saharassa.

MM-kisoissa Veitsissä mukana

- Kertojan minä-asemasta kuvattuna OMT -

MM-Sveitsi

No, junaan päästiin ja suksipussitkin lähes kokonaan veturin sisäpuolella. Juna ehti puksutella jo hyvän tovin, kunnes konnari ilmestyi vaunuun. Ovet lukossa niin kuin aina, lippujen varauksesta ei mitään merkintää. Konnari rupeaa jo haastamaan riitaa, mutta tästäkin tapahtumasta selviän supliikkimiehenä ilman käsirysyä. Ovikin saatiin lopulta auki kun vähän vilautin paksua pörssiäni; alennuslipukkeet, junista, lentokoneista ja laivoista mukaan temmatut saippuat, maustepussit ja laastarit sekä Aku Ankan klubikortti saavat siis ihmeitä aikaan. Lippujen saaminen kestikin sitten vielä useammankin hetken, juna ehti pysähtyä YyTeellä, perus YyTeeläiseen tapaan ei asutusta liiemmälti näy, paria mäyränkoloa ja sudenkuoppaa lukuun ottamatta. Konnari selittää; "Olin viikon pois, unohtui, mistä napista pitää painaa." Joopa joo, taskulaskimen kokoiseen laitteeseen ei niin montaa nappulaa mahdu, että ongelmia voisi ilmetä.

YyTee onnellisesti ohitettiin ilman junakaapparien hyökkäilyä, hytin ikkunakin saatiin tuskallisen väännön jälkeen kiinni tietysti Lethermannin avustuksella. Tämä olikin (ensimmäinen ja) viimeinen kerta kun niitä Letukoita piti käyttää, syykin selvinnee vielä jutun jatkuessa.

Aamulla sitten vaan kamat ulos junasta ja sukset ym. kassit hiukan Lagunaa pienempään autoon. Tästäkin urakasta selvittiin, mutta "tiiviisti pakkaus" -lahjakkuus piti kylläkin kaivaa jo esiin.

Seuraavana aamuna sitten lentokentälle, liiton lainavehkeet kassiin ja ilmojen teille, muutaman mutkan kautta. Tietysti! Tässä vaiheessa ne Letukat (Siis halpaversio Leathermannista) otettiin pois, sillä järkimiehenä ajattelin, että jos lentsikan ikkuna on jumissa ja ei meinaa mennä kiinni niin tarviihan se jollain keinoin kiinni saada, muuten ikkunasta alkaa vetämään. Ei siinä mitään, toista kertaa lentokoneessa ja niin edelleen, ei lentokenttävirkailijoiden mukaan teräaseita koneeseen saa viedä. Hyvä näin, mutta mitäs terävää letukoissa muka on!?

Tästä lähtien on ehkä parempi siirtyä päiväkohtaiseen kerrantaan.

Lauantai 22.1.

MM-Sveitsi

(eksoottisen) Lentokonereissailun jälkeen päästiin kotoisamman automatkailun pariin. Hisukisoihin menossa, aurinko porottaa ja lämpöasteita toistakymmentä, ollaan siis jossain maassa, jossa on talvellakin lämmin. Kuului huhuja että paikka olisi Italia. Sitten autoilun haastavien reitinvalintojen pariin; Vinkki nro 1; Älä lue maantiekarttaa kuten lukisit hisukarttaa. Katos, jos hisussa ura menee sekä vuoren rinteellä että järven laidassa, kaikki lähes poikkeuksetta valitsevat sen järven laidassa menevän reitin. Niin mekin Frankki Salmen kanssa teimme (Janne siis ajoi), mutta kun vuoren rinteellä meni moottoritie, joka oli pääosin tunnelia niin ehkäpä se olisi sittenkin ollut nopeampi vaihtoehto kuin lievästi sanottuna kapeahko rantatie. No, on se tietysti mukavampi nähdä maisemia kuin tunnelin seinää, mutta tehokkuus ennen kaikkea… Vinkki nro 2; -

No, hotelli oli harvinaisen hieno näissä touhuissa, rotanloukuissa asumaan tottuneelle urheilijanuorukaisjoukolle, mutta mitä se oli lähtiessä?

MM-Sveitsi

Sunnuntai 23.1.

Sunnuntai oli mallien kisapäivä, siis Model event. Siitä ilmeni, että aukoilla suunnistamista tulisi myös kisoissa olemaan, mallisuunnistusmaasto kun oli aukko, johon oli kelkoilla rässitty uria. Tämä olikin melkoinen kulttuurishokki, kun meillä ei vielä laajoja avotuntureita ole ja hakkuuaukot puuttuvat. Ja korkea ilmanala, huhhuh. Voi sanoa että pahalta tuntui.

Maanantai 24.1.

Jouluun aikaa enää 11 kuukautta. Sprinttikisan vuoro. Emppu 11. +1.13 Allekirjoittanut 12. +1.14

Sekunnin tappio ei jäänyt kismittämään yhtään, mutta se ehkä jäi vähän kaivelemaan, että jäin kaksi sekuntia Empulle loppusuoralla. Suoritus loppujen lopuksi suunnistuksellisesti ihan siedettävä, mutta ei lähelläkään tavoitetta (=täydellisyys) Hiihto vaan ei kulkenut mihinkään, hapen saanti minimaalista (1700 metrin korkeudella), suksen luisto heikko. Huolestuttavaa, että sprintissäkin rupesi tuntumaan, että päättyis jo ja ei oltu puolimatkassakaan. Sprintti oli suunnistuksellisesti ehkä turhan helppo, tiheämpää syheröä vaan jos mahdollista, mutta varmaan tämäkin väite johtuu vain hiihdon kulkemattomuudesta. Jos hiihto kulkee, niin huonosti merkatut hiihtokilpailut on vaativia, mutta kun urien vastaantulon keskiarvo sekunneissa määriteltynä on 1 ura/<10 sekuntia, niin se on helppoa hommaa.

Tiistai 25.1.

"Normaali"matkan kisa tänä päivänä. Emppu 10. +6.12 Allekirjoittanut 15. +8.33

Mikäs se tämmöinen normaalimatkan kisa. Ei ainakaan ihan odotusten mukainen. Voittajan aika 56 min. Tyhmää. Voittoajan pitäis olla lähempänä kahta tuntia, eikä alle tunnin.

No, mulle tämä tietysti passas, syheröä, miljoonan rastia ja pikamatka. Viidentoistatonnin kartta puuttui (laiton kisa siis). Mutta eipähän tule tulospalvelulle ongelmia. Jos ohjelmat kaatuu, niin edellisen päivän sprinttitulokset tauluun. Että tällästä radoista ja kartasta.

Oma suoritus oli kohtuullinen, joillakin osin rataa suunnistus jopa kulki, hiihto nyt ei paljoa kummemmin kuin edellispäivänä. Parit reitinvalintavirheet, johtui lähinnä siitä, että päätin valita kiertävät reitit, sillä niille meni vähiten uria. Jos se olisi nopeampi, jäisi useampi tyyppi taakse kuin että valitsis varmemman eli sen mistä on hiihdetty. Sillon aikaerot ratkasis hiihtovauhti. Oli pakko vetää tällä lailla riskillä, kun oli tiedossa että normaalimatkalla hiihtovauhdilla ei meikäläinen (vielä) paljoa kukkoile vanhempien joukossa. Koko kisa siis riskipelillä, tällä kertaa kaikki tärkeimmät riskit epäonnistuivat, mutta sijotus ihan kohtuullisen hyvä oloon nähden; pari viikkoa hinkuyskässä ja laatat aamulla. ym.

MM-Sveitsi

Keskiviikko 26.1.

Vuorellekiipeämiskilpa Emppu 1. aika 8.25 Allekirjoittanut 2. +5.92 Upea 2-voitto!

Selitykset; Se pääsi aikasempaan junaan!

Välipäivä. Mitäs välipäivänä tehdään. No, tekemisen puutteessa syödään kaikki energiageelit ja podetaan vatsavaivoja koko loppupäivä.

Torstai 27.1.

Allekirjoittanut 14. +3.43 Emppu 32. +9.52

Tällä kertaa pikamatkan kilpa vuorossa. Pakkasta lähes toistakymmentä, alla vuosia vanhat vesikelinsukset. Mutta niillä hiihdetään mitkä luistaa. Ja luistivat aivan liian hyvin, ensimmäistä kertaa näissä kisoissa hiihto kulki, mutta sitten kisojen pahimmat pummit. Yhteensä sellaset pari minuuttia pummia, liikaa hyvänolontunnetta, kaikki sujuu. Sitten noin sekunnin pummi, kun olin kääntymässä väärälle uralle. Kävi ajatus, että maalissa sanon että yks sekunnin pummi tuli. Ja juuri sillä hetkellä salakavalasti muuan ura kääntyikin vasemmalle, kun Peltoset jatkoivatkin matkaa suoraan. Kiinni jostain ylitsepääsemättömästä aidasta. Olin ylittämässä sitä hurmiossa, kunnes palasin maanpinnalle ja katsoin karttaa. Jaha. Lopussa fyysisesti lopussa, mutta tulipahan yks kisan kärkiväliaika, välillä, millä Emppu pummi ainaki sataviissataa minuuttia.

Perjantai 28.1.

5. (3.) FIN 1 +5.00 (Allekirjoittanut +2.32, Simpula +1.01, Jokkeri +1.54) 10. FIN 2 (Ilikka +7.41, SnoooBätmäni +3.54, Emppu +6.26)

MM-Sveitsi

Eka osuus, sauva poikki kolmosvälillä ja niin edelleen. Kaikenlaista arvailua ja ryssien haukkumista on ulkopuolisten osalta riittänyt, joten lienee paras sitten kertoa mitä todellisuudessa pääsi käymään; Siinä sitä hiihdeltiin kolmosväliä (vauhti ei hirmu lujalta kuitenkaan vaikuttanut). Tieltä kapealle uralle käännyttäessä aloin hiukan liian myöhään ennakoimaan tulevaa syherikköä. Katse kartassa, oikealle kääntyvän uran havaitseminen kohdalla ja hätäkäännös. Siihen risteykseen sitten turvalleni lensin, ja yritin nousta ylös, kun saman aikaisesti takaa tullut venäläinen lähti ohittamaan. (Näin minäkin olisin tehnyt, kaatuneen ohi kuittaus on jokaiselle kilpailuluonteelle luonteenomainen temppu. En ainaskaan minä oo ikinä oottanut, että edellä kulkeva nousee pystyyn) No, mulla oli sauva siinä ohituskaistalla. Sitä sitten nostin sitä sauvaa, mutta samanaikaisesti venäläinen olikin ehtinyt sen päälle. Mutkassa kantillaan oleva suksi, ilmassa oleva sauva; eihän se voi kun napsahtaa poikki. Tahallisuutta ei siis tilanteessa ilmennyt tippaakaan. (Jos tahallaan olis multa sauva katkottu, niin katkoja jatkais matkaansa yhdellä sauvalla, kuullen sanat: "Nyt kävit väärään mieheen kiinni")

No, sauvan sain Ilkalta. Tai sitten jos sauvan luovuttaminen on kilpailusäännöissä kiellettyä, niin Ilkka jätti sauvansa metsään ja minä nappasin sen nopsana poikana. Sauvan vaihto ei voi olla kiellettyä, miten muuten välinerastit voisivat sitten toimia, jos ei sieltä mitään saisi hakea. Olis mukava siinä välinerastilla katsella, kun on melkonen kasa välineitä, mutta niitä ei sais käyttää. Vai onko Hoopeellä %¤#"! jotain korjattavaa?

MM-Sveitsi

Nojoo, vaikka porukka yritti mua pettyneeksi sauvajupakan takia saada, niin ei tainnut tästä porukasta näihin kisoihin yhtä tyytyväistä kaveria löytyä. Vai?

No, mun mielestä menestys oli ulkopuoliseen panostukseen nähden erinomaista. Kuten kaikki varmaan huomasi, suomalaisten edesottamukset paranivat päivä päivältä, mulla henkilökohtaiset sijoitukset heikkenivät päivä päivältä, mutta kyllä hiihto kulki jokapäivä edellistä paremmin. Katsokaas kun keho vaatii sopeutumista korkeaan ilmanalaan. Paikanpäälle kun joukkueemme saapui reilun vuorokauden ennen kisoja. Sopeudu siinä sitten. Yhtään korkeanpaikan leiriä ei pidetty, tottuminen entistä vaikeampaa. Mutta ei se mua henkilökohtaisesti ketuta pätkääkään, mutta satsareiden puolesta hiukan.

MM-Sveitsi

Lauantai 29.1.

Eipä ole paljoa kerrottavaa.

Maajoukkueasut takaisin liitolle. No okei, ihan kaikkea ei pitäny palauttaa, käteen jäi juomapullo, tyhjät energiageelipussit ja pari paitaa (ja joillekin jäi pari pipoakin, mutta mun pipot jäivät sveitsiläiseen metsäluontoon odottamaan noutajaansa). Ja 0.2 yksikköä kohonnut hemoglopiini y. m. s. ja myös kamerallinen kuvia sekä kotimatka (joka piti itse maksaa).

Emppu:

Että silleen. Ja olihan mullakin hyvä aloitus vai mitä:

19.31 Laguna pörähtää suuren junakeskuksen pihaan ja ajaa melkein laiturille, josta pelästyneet kalastajat häätävät sen kauemmaksi. Juna saapuu ja on muitakin lähdössä näköjään pois. Vaunu on yllättävää kyllä viimeinen laatuaan ja jää pusikkoon, ja pitääkin laittaa juoksuksi johtuen Pellon aseman pitkästä pysähtymisajasta. Suksipussit kainalossa sisään. Ja yllättävää kyllä aina niin rauhallista Lapin väkeä alkaa pukkaamaan ovista ja ikkunoista. Sukset räsähtelevät ihanasti ovien murskatessa ne muusiksi… Hetken taivuttelun jälkeen tavarat on saatu käytävälle ja sitten huomataan. Hytin ovi ei oo auki, jo ties monettako kertaa. No ei voi mitään. Onneksi konnari saapuu epämääräisen ajan päästä, muttaa ei osaa tietenkään käyttää lipun hinnanlaskijaa, kato ku Pellossa ei oo lippuautomaattia. Viikon ollu lomalla, jooj jjoo… No ylitornionraitilla päästään syömään sekä nukkuun. Tai nukkuun ja nukkuun.

Aamulla herätetään ja lähetään pois junasta H-linnassa. Ennen sitä bongataan Parolan asema. Hiljaselta näytti. No samalla loistotaiteilulla kassit, etenkin suksipussit ulos junasta kuin eilen sisään. Ja ollikollipa vielä taiteilee sukset autoonkin. Sitten Viertotielle syömään ja juokseen ja nukkuun.

04.03 Herrään, auto lähtee ennen viittä kohti H-Vantaata.

No silleen. Kisathan meni aivan kohtalaisesti noin sijoituksia ajatellen… …suoritukset sen sijaan oli mitä oli… …tosin taisi olla muillakin/kaikilla vähän hakusessa suunnistuspuolen ja hiihtopuolen osalta. Tietystikään keskimatkan systeemiin/suoritukseen siis ei voi olla tyytyväinen. Siinä sitten katteltiin, että huh huh. Olis ollu hyvä rata, muttaaa… …niinku Palanderiki männäviikolla sano… Viestissä sitten samaa rastia tuli haettua vain noin puolet edellisen päivän ajasta, mutta riitti sekin… Radat oli erilaiset ja maastotkin myös… Normaalimatka vaan oli hieman liian lyhyt (vain noin 20 minuuttia). Yhden 20 minuutin välin kun olis jonnekin saanu niin pella pella, tuuut#3i di…

Ruoat oli hyviä… siinä tärkeimmät tack mycke braa. Terveisinne sssssssssnooooooop.

Ps: Kello on noin 14.27.34 ja lentokone saapuu erään nimeltämainitsemattoman kyläpahasen eräälle "lentokentälle", jonka nimeä ei kukaan tiedä… On ainaki Beckhamitki siellä käyneet… …paikallisen Sparin pihassa (2 kappaletta, pohjoisempi niistä) auto sitten näytti siltä, että jossain on lumitykit päällä…

http://www.pelpo.net/web/mmsveitsi.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2005-04-14


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta