Tornionlaakson rastipäivät 2010

Etusivu

Kilpailukutsu
Tävlingsinbjudan

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumisten tarkistus
Anmälan
Anmälningssök

Kuvia maastosta
Karttapaloja
Ratamestarin ennakko

Lähtölistat sarjoittain
Lähtölistat seuroittain

Kilpailuohjeet (PDF)
Valvojan lausunto

Tulokset (la)
Väliajat (la)
Reittihärveli (la)

Tulokset (su)
Väliajat (su)
Reittihärveli (su)

Kuvia kisoista

VALVOJAN LAUSUNTO

Pellon Ponsi on saanut järjestettäväkseen perinteiset Tornionlaakson Rastipäivät. Järjestelyorganisaatio on tehnyt pitkään töitä kisojen eteen. Kilpailukeskus on valittu maaston mukaan ja aiemminkin suunnistuskäytössä (viimeksi PSM-viestit 2002) olleen Karjalaisentievojen supikon lisäksi on kesän 2009 aikana kartoitettu runsaasti hyväkulkuista suunnistusmaastoa. Kilpailukeskuksen maasto-olosuhteet korvaantuvat varmasti monin verroin ikimuistoisina suunnistuselämyksinä.

Kartan on tehnyt ja valmiin kartan osalta ajantasaistanut Olli-Markus Taivainen. Maasto vaihtelee todella nopeakulkuisista ja varsin valkoisista alueista erittäin pieni- ja jyrkkäpiirteisiin supikoihin. Kartoittaja on onnistunut tekemään kartasta niin helppolukuisen kuin mahdollista kuvaamalla "köyhemmillä" alueilla selvästi tarkemmin kuin mitä supikkoalueilla. Kuvaustyylin vaihtelu alueittain tekee suunnistamisesta helpompaa myös reitinvalintaa tarjoavilla pitkillä rastiväleillä. Kartan mittakaavan ollessa 1:15 000 tulee pienipiirteisimmillä alueilla kartanluvussa varmasti omat haasteensa.

Ratamestari Olli-Markus Taivainen on pyrkinyt hyödyntämään mahdollisimman monessa sarjassa maaston parhaat osat. Lauantain pitkän matkan kilpailu käydäänkin pääosin sääntömääräisten ratapituuksien ylärajoilla. 1. lähtöön on varsin pitkä (metsäinen) matka, joten lähtöön menemiseen kannattaa varata kylliksi aikaa. Karttaan on merkitty ylityspaikka, josta pienen joen ylitys sujuu siltaa pitkin. Muutoin joen ylitys on sallittua kohdista, joissa jokea ei reunusta musta rantaviiva. Vettä on kuitenkin paikoin runsaasti, joten kahluusyvyys vaihtelee erittäin paljon. Helpoiten kahlaaminen sujuu paikoista, joissa polku tulee jokirantaan. Sunnuntain radat kulkevat pääosin supikkoalueilla ja ovat sääntömääräisten alarajoilla (joissakin sarjoissa lähellä vanhoja pikamatkan ohjeaikoja). Toisaalta haastavat suunnistustehtävät voivat lisätä minuutteja loppuaikaan yllättävänkin paljon.

Lasten ratojen ratamestari Tommi Uusimäki on tehnyt mahdottomasta mahdollisen. Erittäin suunnistuksellisesti haastavaan maastoon on pystytty tekemään RR- ja TR-radat, jotka mahdollistavat turvalliset reitinvalintavaihtoehdot perheen pienimmillekin suunnistajille. RR-radat ovat kuitenkin varsin pitkiä, joten 20-25 minuutin loppuajat ovat varmasti erittäin yleisiä voittajien kiertäessä radat 15 min pintaan. 12-, 13- ja 14-sarjoissa ratojen suunnistustehtävät vaikeutuvat nykyohjeiden mukaisesti. Maaston haasteellisuudesta johtuen lähdöt on viety suhteellisen kauas kilpailukeskuksesta (noin 1 km). Lämmin tulee siis saattajillakin!

Kaikissa sarjoissa, molempina päivinä, viimeinen kilometri on nousuvoittoista. Maltti on valttia tässäkin suhteessa.

Nautinnollisia suunnistuselämyksiä erämaamaisemissa!

Mikko Ojanaho
Kilpailun valvoja KemU/OH

http://www.pelpo.net/web/rastipaivat2010/valvoja.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2010-06-10


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Länsi-Raja Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Songan Taimi Salmenpalon Saha Fin Forelia Noname Pekan GPS-seuranta