Tornionlaakson rastipäivät 2013

Etusivu

Kilpailukutsu
Tävlingsinbjudan
Maastokuvia
Karttapaloja
Ratamestarin ennakko
Pelastussuunnitelma (PDF)

Ilmoittautuneet
Kilpailuohjeet (PDF)

Lähtölistat sarjoittain
Lähtölistat seuroittain

Tulokset (la)
Väliajat (la)

Tulokset (su)
Väliajat (su)

Yhteistulokset

Reittihärveli

Ratamestarin ennakko, Tornionlaakson rastipäivät 2013

Helteinen päivä on jälleen takana "karun maan ja villin kansan" kylässä. Useampi viikko on mennyt kierrellessä rastipaikkoja katsastaen ja maastoa karttaan vertaillen. Korjattavaa on löytynyt ja varmaan löytyy edelleen, kartta on kuitenkin selkeälukuinen. Kiireisestä keväästä huolimatta täytyy sanoa, että hyvin ovat asiat nyt. Järjestelyt näyttävät etenevän hienosti kaikilla osa-alueilla. Valvoja on päässyt kiertämään myös rastipaikoilla ja on saanut kommentoida asiaan kuuluvalla tavalla. Hänen toiveisiin on reagoiduttu nopeasti mobilisoiden kartan tekijä metsään päivittämään karttaa.

Suunnistajat ovat tottuneet kilpailumaastoissa tapahtuviin muutoksiin. Hakkuut, rakennetut tiet ja murskatut soraharjut jne. ovat suunnistajalle yleensä askel huonompaan suuntaan, mutta silti ne kuuluvat jokapäiväiseen elämään. Niin on Orajärven kankaillakin, josta monen talon perustukset ovat saaneet materiaalin hiekkana, sorana, murskeena ja betonina. Lisäksi Teikovuoman alueelta on monen lämpölaitoksen energialähde kotoisin eli turve. Tervahautojen ja hiilenpolton jälkiä maastossa voi edelleenkin nähdä, vaikka aika ja sammaleet ovat ne jo osin peittäneet...

Tämän vuotuinen TLRP:n maasto on todella nopeakulkuista. Rastipisteiden suurella määrällä olen halunnut "leikata" osan vauhdista pois, että ratapituudet eivät muodostuisi hallitsemattoman pitkiksi. Jäkäläkankaiset ja polkujen täyttämät harjut ovat erinomaisen vauhdikasta maastoa. Paikoin on "tavaran" puutetta maastossa ja näin ollen myös se on jouduttu huomioimaan karttakuvauksissa. Tämä näkyy erityisesti lauantaina kivien ja pistekumpareiden vähäisenä määränä kartalla. Muurahaismäthäitä taas on kohtuullisen paljon.

Kilpailualue Pellon Orajärvellä on maalaiskylän välittömässä tuntumassa. Ratamestarille tämä on tarjonnut ihanteellisen mahdollisuuden hyödyntää polkuja, olemassa olevia rakenteita ja tieverkostoa sekä kisakeskuksena toimivaa vanhaa kyläkoulua. Rastipisteiden pienet tasokorkeuserot ensimmäisenä päivänä lisäävät mahdollisuutta etenemisnopeuden maksimaaliseen hyödyntämiseen. Kilpailijoiden on toki karttaa oikein tulkitsemalla pystyttävä sujuvaan suunnistukseen. Toisen päivän radoilla matkat lyhenevät, mutta korkeuserot sitten vastaavasti suurenee. Ratoihin ei ole siis merkitty korkeussummia, koska varsinkin lauantaina korkeuseroa on vain muutamia kymmeniä metriä. Enemmän suoritukseen vaikuttaa reitinvalinnat - kuin korkeuserot.

Suunnistusmaaston sijainti kylän läheisyydessä tarkoittaa sitä, että kiellettyjä aluemerkintöjä on ehdottomasti noudatettava. Pihojen ja puutarhojen läpi kulku on ehdottomasti kielletty. Kilpailijan hylky on väistämätön jos annettuja määräyksiä ei noudateta. Yleisten teiden ylityksiä joudutaan väistämättä tekemään. Nämä tullaan tekemään hallitusti, niihin ohjatuista paikoista, liikenteenohjaajien turvaamana.

Avainsanoja huippusuoritukseen ovat rastinotto oikeasta suunnasta ja tasaisuus jokaisella välillä. Aiempi kokemus kangasmaastoista on suureksi hyödyksi, mutta Tornionlaakson rastipäivät 2013 voi olla myös erinomainen etu tulevia MM-koitoksia ajatellen. Koejuoksijoilta saadun kommenttien mukaan maasto on vauhdikasta, mutta tarkasti otettavaa. Toivottavasti se on riittävän haasteellista?

Haluan tässä yhteydessä kiittää erityisesti kartoittaja Mauri Huuskoa, joka uurastanut maastossa pitkiä päiviä. Kiitokset myös aikaisemman kartan laatijalle Juho-Matti Taivaiselle, joka on tehnyt pohjatyöt Siikatievan alueella. Suuri apu on ollut MML-laser-aineiston tulkitsijan Tommi Uusimäen panoksesta karttojen valmistumisessa. Lisäksi kiitokset saa valvoja Mikko Ojanaho ohjauksesta ja paneutumisesta karttoihin sekä ratoihin. Ilman ison tiimin työtä ei olisi ollut mahdollista saada rastipäivien ratoja aikaan.

Toivottavasti tulemme näkemään onnistuneen tapahtuman 8-9.6.2013 Pellon Orajärvellä. Talkootyötä on ratojen johdosta tehty satoja tunteja, kantakoon se siis myös niin, että suunnistussuorituksia voi muistella hyvillä mielin jälkeenkinpäin.

Pellossa 1.6.2013
Vesa Joona, Tornionlaakson rastipäivät 2013 ratamestari

http://www.pelpo.net/web/rastipaivat2013/ratamestarinennakko.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2013-06-02


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta