Pellon Ponsi suunnistus

Leireilyä Roissa

…Klo 7.32 kylätie on vielä hiljainen. Vain vanha ruostunut ranskalainen auto ajaa ylinopeutta tietä pitkin kohti PIIP-cityä. Onneksi matka kesti armollisen kauan. Sekin ilo loppui klo 8.59 kun menimme ilmottautumaan leirille, reilut 1 min ennen ku ilmottautumisaika loppui. Sieltä saimme avaimet kämppään, joka sijaitsi alapuolella olevissa mökeissä. Sisään huoneeseen päästyämme huomasimme Rovaniemen säästölinjan haittavaikutukset: joku olio oli linnoittautunut vessaamme, sillä se oli lukossa. Lopulta selvisi, että lukko näytti punasta aina, paitsi sillon ku joku oli oikeesti vessassa. Sen jälkeen me mentiin Rova-saliin, jossa avattiin leiri ja esiteltiin leirin osallistujat. Ponnella oli tiätysti hirmu pro esittely. Kyseiset esittelyt voi tsekata osiosta urheilijat.

Lumikenkästartti
Leiriläiset lähdössä lumikenkäilemään

Kun päästiin ulos Rova-salista alettiin jo vaihteleen vaatteita suuntana lumikenkäsuunnistus Rovaniemen ylivoimasesti parhaalla asialla, Ounasvaaralla. Maasto on mahtava, kartta on kohtalainen. Kyseistä harjoitusta oli odoteltu siitä lähtien ku vaan saatiin kuulla, että sellanen järjestetään. Ounasvaaralle kiivetessä karu totuus paljastui: olimme ottaneet aivan liian pienet lumikengät, kun taas SK Pyssykylän miehet oli ottanut valtamerilaivat jalkaansa. Ennen lähtöä olimme naureskelleet Tommin kans poikien vehkeitä. Samanaikaisesti Hoube ja Antti häippäsivät RDS:sän talvijuoksusarjaan näyttämään kestoniiloille juoksemisen mallia. Hoube ois voittanu, jos vastustajatkin ois nuorena oppineet suunnistuksen jalon taidon ja osaisivat lukea reittikarttaa.

Karttojen jako
Ennen lähtöä piti tietenkin vielä saada kartat mukaan

Lunta oli maastossa about 60 senttiä, lumikengät upposi 50 senttiä. Päätimme vetää vuorovedolla ja samalla lyhentää reittiämme puolella. Lopulta, kaikki avokalliot tutkineena, laskeuduimme tielle, jota pitkin juoksimme pois. Aikaa kesti n. kaks tuntia 20 minuuttia. Sieltä päästyä alko ensimmäinen virallinen ruokailu, jota kesti tunnin. Kun "pääruoka" oli tyhjennetty lautaselta, paljastui karmea totuus: ei jälkiruokaa. Vähän aikaa kokoiltuamme itseämme menimme luennolle aiheesta "Markon ja Mikon harjoittelusta vuosina 1993-2002". Luento kesti sellaset pari tuntia. Vähän näytti siltä, että harjotusmäärät oli alkanu uhkaavasti laskea viime vuosina. Onneks tilanteeseen tulee parannus ko ainaki Marko rupee harjotteleen kuin huippu-urheilija.

Puolen tunnin päästä alkoi toinen luento. Siinä välissä tosin oli kahvia tarjolla, mutta se mahdollisuus jäi käyttämättä… Luennon aihe oli "suunnistustaidon kehittäminen ja profilointi". Siinä annettiin kaikenlaisia taulukkoja joiden avulla voi selvittää esim. että onko ennemmin "selittäjä" vai "taitosuunnistaja". Tällä kertaa luento oli aika lyhyt vain puoltoista tuntia. Taas oli aika ruokailla ja mikä parasta, jälkiruokaakin oli ilmestynyt tarjoiluun. Opisto alkaa oppia…

Tommi seinällä
Reenien ja luentojen välissä ehti myös tutustumaan sivulajeihin. Onko Tommista Veikan seuraajaksi?

Ruuan jälkeen alkoi päivän kolmas luento. Aihe oli tällä kertaa "maastojuoksukyvyn kehittäminen". Luennolla opittiin kaikenlaista pientä, esim. oikeaoppinen jyrkänteeltä laskeutuminen. Tässä luennossa ei kauaa nokka tuhissut: aikaa meni vain vajaa tunti, joten seuraava harjoitus, taidoa ja shindoa tatamilla voitiin aloittaa hyvissä ajoin. Tosin tatamilla viivyttiin vähemmän aikaa kuin pelikentällä. Innokkaimmat pelailivat kymmeneen asti, joten nukkumaanmeno oli myöhästynyt tunnilla…?

Hyvin nukutun yön jälkeen alkoi, yllätys yllätys, aamupala. Aamupala ei ollut mitenkään erikoinen eli ei siitä enempää, mut sitten alko luento "kestävyysharjoittelun perusteet ja kehon kuuntelu kestävyysurheilussa". Kehoa piti kuunnella silleen että ottaako se keho sitä harjotusta vastaan vai ei. Veikkaampa vaan että ottaa ainakin talvella sillon ku olosuhteet sen sallii. Ja vaikka ei salliskaan niin kylä se keho sillonkin ottaa vastaan harjottelua, tosin eri muodossa.

Late loikkii
Late näyttää loikissa Pyssykylän mallia

Sitten päästiinkin päivän kohokohtaan: alko rataharjoitus jossa juostiin 5 kertaa 200metriä n. 40 sekuntiin, eli siis aika rentoo vauhtia. Sen lisäksi oli loikkatestit ja pelailua. Edellisenä iltana Ponsi oli hävinny karvaasti muulle Suomelle tiukasti yhdellä maalilla, mutta nyt homma hoidettiin kotiin ylivoimaiseen näytöstyyliin selkeästi yhdellä maalilla. Alkaa selkeästi kestävyysominaisuudet puhuun. Juhlittuina sankareina menimme lounaalle ja siitä luennolle. Tälläkertaa aiheina oli "nenähengitys ja suorituskyky" sekä "suunnistajan ravinto". Lisäksi käytiin läpi mm. "Yköspasin" tutkielmaa aiheesta "pelit ja suunnistus". Aikaa tähän luentoon kului n. tunti 45 minuuttia. Luennon päätyttyä juostiin kilpaa syömään mokkapaloja ja munkkeja sekä juomaan kahvia ja teetä. Ainoa ongelma oli, että kyseiset aineet oli kielletty juuri edellisellä luennolla. Kun munkit oli syöty ja teet kermalla höystettynä juotu, päästiin ajelemaan kohti kotia. Tällä kertaa autolla joka joutaisi vaihtoon,ei ruosteen vaan napinan takia…

H-P loikkii
H-P tavoittelee 13 metriä

Rovaniemellä fiitteinä viikonlopunvietossa olivat Ponnen urheilijoista Antti, Hoopee, Emppu ja Olli sekä muualta Lapista muutenmukavia seuramiehiä, höystettynä parilla Mansen likalla, olivat kai tulleet nyssellä nääs. Kiitokset leirin luennoitsijoille sekä harjoitusten vetäjille Marko ja Mikko Vapalle. Odotamme innolla seuraavaa leiriä.

© B.N.S Kirakankiertäjät / Suojuotti
http://www.pelpo.net/web/roi.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2003-01-21


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta