Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

Mila-ennakko Länsikairasta Luotu: 2010-05-01 17:23:12 (NT), Päivitetty: 2010-05-01 17:28:02 (NT)

NT, Finspång - Pellon Ponnen kymmenikkö 10milaan on piikkarinkatkuisten katsastuskisojen kautta muodostunut kivenkovaksi. Nuoriso-osaston kasvaessa vuosi vuodelta kansainvälisemmän tason maalinsylkijöiksi pitkille osuuksille löytyy vauhtia eikä vanhemmilta pääsarjalaisiltakaan vauhti ole putoamaan päässyt. Joukkue lähteekin onnistuneen valmistautumisen jälkeen luottavaisena tavoittelemaan seurahistoriansa parasta suurviestisijoitusta tai vähintään sijoitusta 50 joukkoon.

Merkille pantavaa on, että nykymaailman menosta huolimatta puolet joukkueen juoksijoista on seuran ikiomia kasvatteja eikä taskuista löydy kuin Suomen passeja. Ponnen viimevuosien joukkuehistoriaan nähden on mielenkiintoista, että yhtään ikäsarjalaista ei mahtunut vaativissa maastoissa käytävän Finspångin 10milan kymmenikköön.

mila-joukkuetta 2010 naurattaa

Avausosuudella nähdään viimevuoden tapaan Taneli Pantsar, jonka huimat avausosuudet eivät hevin unohdu. Tanka on hionut päkiäaskeltaan Keski-Euroopassa pidemmillä kevätleireillä kuin jaksaa muistaakaan eikä kroppaa ole säästelty. Juoksuvauhti ei ole pudonnut päälle neljän minuutin kilometrillä koko talvena, joten avausosuuden tunnetusti reipas vauhti ei tuota ongelmia.

Kakkososuuden Sami-Petteri Juopperin kevät on niin ikään sujunut ulkomailla. Laadukkaan harjoittelun myötä onnistuneen talven hedelmät alkoivat kypsyä kuluvalla viikolla ja meno on ollut vahvaa viimeisissä yhteislähtövedoissa. Kakkososuudelle eSPii lähtee pitämään Ponnen värit kärjen tuntumassa ja näin varmistamaan tarpeeksi vauhdikasta letkaa pitkälle yölle.

Pitkän yön juoksijan, Juho-Matti Taivaisen verryttelylenkit kielivät kovista menohaluista. Harjoituspäiväkirjalle on kirjaantunut karmivia lukemia ja rytmitystä on pidetty pilkkana pahemman kerran. Vauhtia on ollut vaikea pitää aisoissa, sillä talven ylipitkät ja pikkuspurtit ovat kehittäneet verenkiertoelimistön äärimmilleen. Emppu ei toivo omaa työtä vaan paikkaa kärkiletkan kakkosvaununa, mutta tarvittaessa ahdistuksen pitäisi onnistua kartankin avulla.

Pitkältä yöltä osuus lyhenee mutta Ponsi heittää tuleen mainiota kevättä suunnistavan Jari Sipilän. Syksy kului lampun kanssa, joten osuuden pimeä ominaisuus ei vauhtia enää hidasta. Jarpan odotuksissa on päästä lähellä kärkeä metsään ja palata sieltä jo iholla. Jos näin ei jostain syystä ole, on Jarppa valmiina kelaamaan osuussijoja ylöspäin viimekauden tapaan.

Voittokamppailun kannalta yksi ratkaisuosuuksista lienee viides osuus, jolle Ponsi heittää elämänsä talvikaudesta testijuoksuennätyksiin liitäneen Janne Häkkisen. Reisi on Ponteen siirryttyään joutunut sitomaan lamppua päähänsä tihenevään tahtiin vuoden 2014 tangentin määräämänä. Leirikisoissa paalutukset ovat olleet virheettömien suorituksien ansiota, mutta kun ympärillä on ponsilaisiin nähden rauhallisempaan tahtiin juoksevia suunnistajia, lienee Reiden heilunta yhtä osuuden vauhdikkaimmista. Reiden tavoite osuudella riippuu melkoisesti lähtösijasta, mutta tarvittaessa kärkiletkakin kelpaa. Karkaamiseen ei anneta lupaa ennen putkiosuutta.

Putkiosuudelle huippujoukkueet laittavat epävarmimman lenkkinsä. Sen vuoksi Ponsi satsaa osuudelle mahtavaa kulkua esitelleen Timo Autton, jonka talviharjoittelu on keskittynyt lähinnä erikoispitkiin kisoihin. Kun miehellä on kevättä rinnassaan, on ajatus harhaillut pitkien kisojen loppupätkillä suunnistussuoritusta ajatellen väärissä asioissa. Senpä vuoksi lyhkäisen rykäisyn pitäisi sopia Tinkelle. Tinke nähtäneenkin letkansa keulilla, oli sijoitus tässä vaiheessa viestiä mikä hyvänsä.

Putkiosuudelta jääneisiin letkojen rippeisiin Ponsi asettaa jälleen lupaavaan 10mila-kuntoon päässeen Pekka Suorsan. Speden kovaa vauhdinpitoa ihmeteltiin yhteislähtöharjoituksen ensimmäisillä rasteilla, Garminissa lukikin pahimmillaan 2:40 matkalla kohti ykkösrastia. Spede on viettänyt viikon täydellisessä 10milakeskittyneisyydessä, joten osuudella nähtäneen jälleen vahva ponsilaissuoritus.

Loppuosuuksien pitkät siivut aloitetaan Samuel Vainiomäen gasellinaskeleella. Urheilulliset vastoinkäymiset ovat helpottaneet juuri sopivasti ennen kevään kohokohtaa ja joukkueen varmaakin varmempi taitoniekka pitää alkuosuuksilla hankitut asemat, oli vastassa sitten maajoukkueratsuja tai ei.

Ankkuriosuuden petaajaksi manageri Antti Ekonoja asetti itsensä. Huippujoukkueiden nimimiehiä vastaan asetetaan siis taidon lisäksi sinnikkyyttä ja tahtoa roikkua kovissakin letkoissa. Tarvittaessa sija nousee rutosti, mutta manageri toivoo joukkueelta sellaista onnistumista, että sija tulisi puolipakolla pykälän tai pari alaspäin.

Ankkurina nähdään elämänsä kevättä juokseva Olli-Markus Taivainen. Oman muu elämä Lahden suunnalla on rajoittanut yltiöpäisintä määräharjoittelua ja perinteinen kokovartalojumi loistaa poissaolollaan. Meno onkin ollut vahvaa pitkin kautta ja taskussa on päänahkoja Daniel Hubbmania myöten. Oma lupaa nostavansa sijaa vähintään 15 pykälää. Muun joukkueen tavoitteena on tehdä suurisuun tehtävä mahdottomaksi.

Loppukevennykseksi vielä upseerioppilas Taivaisen kommentit viestijoukkueen taktiikasta: ”Ponnen tuleva viesti kulminoituu kahden ensimmäisen osuuden onnistumisiin, sillä pitkällä yöllä kärkiletka ampuu tunnetusti muita rutosti kovemmilla patruunoilla. Sen vuoksi Ponnen paraatissa esitellään raskasta kalustoa heti alusta alkaen. Loppuosuuksille jää vahvoja tykkejä, mutta aivan kärkijoukkueiden tasoista tulitusta ei ole odotettavissa. Siksipä osuuksilta haetaan lähinnä puolustusvoittoja jotta ankkuriosuudella ruuti olisi mahdollisimman kuivaa. Muuta en saa paljastaa.” On se aika kapiainen.

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2010-05-01


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta