Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

Ponsi jäi niukasti tavoitteestaan Tiomilassa Luotu: 2010-05-03 19:14:42 (NT), Päivitetty: 2010-05-03 19:51:32 (NT)

Ponnen joukkue Taneli Pantsar, Sami-Petteri Juopperi, Juho-Matti Taivainen, Jari Sipilä, Janne Häkkinen, Timo Autto, Pekka Suorsa, Samuel Vainiomäki, Antti Ekonoja ja Olli-Markus Taivainen suunnisti sijalle 59 tämän vuoden Tiomila-viestissä Ruotsin FinSpångissa.

Ponnen tavoitteena viestissä oli sijoittua 50 parhaan joukkoon, aiemmin Ponsi oli ollut parhaimmillaan 56. Valitettavasti viesti lähti Ponnen osalta mollivoittoisesti liikkeelle. Yleensä varma aloittaja Taneli sortui tällä kertaa Tiomilan yössä isoihin virheisiin, jotka maksoivat aikaa runsaasti. Tanka juoksi vaihtoon vasta sijalla 260, yli 17 minuuttia kärjen takana.

Viesti ei kuitenkaan ole yhden miehen kilpailu ja kakkososuudella Sami-Petteri aloittikin huiman takaa-ajon. Espii ohitteli joukkueita tasaiseen tahtiin halkaisten liput suoraan. Lopulta Espiin huippujuoksu nosti Ponnen sijalle 133.

Kolmannella osuudella, legandaarisella Långa-Nattenilla, Juho-Matti ei päässyt ennen viestiä suunniteltuihin kärkiletkoihin, vaan joutui tekemään töitä yksin. Emppu selvisi osuudesta kunnialla ilman peesejäkin ja vaihdossa Ponsi oli jo sijalla 106.

Neljännelle osuudella Ponsi asetti varman yömiehen Jarin. Tällä kertaa Jarppa ei kuitenkaan löytänyt parasta yösuunnistusvirettä, ja virheitä tuli liikaa. Vaikka Jarppa oli pettynyt juoksuunsa, nousi Ponsi kuitenkin ensimmäistä kertaa sadan joukkoon, sijalle 99.

Viidennelle osuudelle, isojen pyssyjen yölle, Ponsi asetti omaksi pyssykseen ison kaliiberin omaavan Reisi-Häkkisen. Jannekin oli olettanut saavansa roikkua muiden pyssyjen vanavedessä, mutta nyt töitä oli tehtävä yksin. Hyvä perusvarma suoritus toi Reiden vaihtoon sijalla 91.

Kuudes osuus oli lyhyt putkiosuus. Timo oli ennen viestiä opetellut sopivien selkien muotoja ulkomuistiin, mutta tälläkin osuudella ennakkosuunnitelmat vaihtuivat täysin päinvastaiseen Tinken saadessa työstää metsässä pääosin yksin. Vaikka jännitystä oli ilmassa, pystyi Tinke juoksemaan hyvän, melko vähävirheisen juoksun saapuen vaihtoon sijalla 84.

Ponnen mies isolla P:llä
Ponnen mies isolla P:llä

Seitsemännellä osuudella Pekka valitteli energioiden loppuneen jo alkumatkasta mahan temppuilujen vuoksi. Väsymys toi myös virheitä, eikä Peki pystynyt nostamaan Ponnen sijoitusta, vaan edelleen oltiin sijalla 84.

Kahdeksannella osuudella Tiomilan ensikertalainen Samuel lähti tekemään virheetöntä suoritusta. Tämän vuotisen Tiomilan taidollista haastavuutta kuvaa se, että jopa Ponnen taitokettu Samuel sortui muutaman minuutin virheisiin. Vaihdossa Samuel oli pari sijaa nostaen sijalla 82.

Toiseksi viimeiselle osuudelle Ponnelta lähti kokenut viestikettu Antti. Vauhti oli hyvää, mutta valitettavasti suunnistus ei lähtenyt sujumaan samalla sujuvuudella. Pieniä virheitä tuli lähes koko matkan ajan ja vaihtoon juoksi erittäin pettynyt mies. Ponnen sija sentään oli noussut sijalle 78, mutta viimeistään nyt oli selvää, ettei Ponsi tulisi pääsemään tavoitteeseensa.

Ankkurina Olli-Markus lähti tekemään kaikkensa ja hilaamaan sijoitusta niin ylös kuin mahdollista. OMa sorvasikin huippujuoksun jääden 17 kilometrin osuudella maailman parhaalle suunnistajalle, Daniel Hubmannille, vain reilut kolme minuuttia. Jatkossa Ponnelta löytyykin ankkuri, joka ei kalpene kenenkään muun joukkueen ankkurin vieressä. Maalissa valotaulu näytti OMan tykityksen jälkeen Ponnen loppusijoitukseksi 59.

OMa loppusuoralla
OMa loppusuoralla

Tavoitteesta siis jäätiin yhdeksän pykälää. Epäonnistuneen aloituksen jälkeen suoritusta voidaan kuitenkin pitää kohtalaisena, vaikka pettymys jäikin päällimmäisenä mieleen. Viimeistään nyt kuitenkin selvisi, että porukka taistelee onnistuessaan huomattavasti pienemmistä sijaluvuista kuin on totuttu. Toivottavasti sitä taistelua nähdään jo kesän Jukolan viestissä.

Tiomilan joukkue
Tiomilan joukkue

Tiomilan tulokset

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2010-05-03


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta