Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

PONSI SUUNNISTAA - LEIMAUKSIA KESÄN RASTEILTA Luotu: 2010-09-17 14:45:37 (NT), Päivitetty: 2010-09-20 21:15:21 (NT)

Monenlaiset arvokisat, rastiviikot, kansalliset kilpailut ympäri Suomea, Lapin aluekilpailut sekä viikoittainen iltarastitoiminta kotikairoissa ovat pitäneet Ponnen suunnistajat aktiivisesti liikkeellä läpi kuuman kesän.

Olli-Markus Taivainen on ollut näkyvästi esillä eri medioissa kuluneen kesän aikana. Varusmiespalvelustaan urheilukoulussa suorittavan OMan on pitänyt kiireisenä Suomen ja puolustusvoimien edustustehtävät EM-, MM- kilpailuissa, Nordic O-Tourilla ja kotimaisissa huippuliigan kisoissa. Niistä ja SM-pitkistä on jo uutisoitu näillä sivuillamme.

Myös suuri joukko muita ponsilaisia suunnistajia on pitänyt yllä Pellon kunnan ja yhteistyökumppaniemme mainetta. Seuraavassa on satunnaisia otatuksia osasta kesän kilpailuja.

Poimintoja rastiviikoilta ja huippuliigasta

Kesäkuukaudet ovat rastiviikkojen aikaa. Fin-5-viikolla Imatralla ja Kainuun Rastiviikolla Puolangalla katsastettiin urheilijoita MM-kilpailuihin Norjaan. Finillä huippuliigan osakilpailussa Olli-Markus lopullisesti lunasti paikkansa MM-joukkueeseen. Myös Juho-Matti Taivainen suunnisti mainiosti tuossa televisioidussa eliittisarjan kilpailussa, sijalle18. Kainuun Rastiviikolle oli miesten eliittisarjaan paikkansa lunastanut peräti kolme ponsilaista. Rastiviikon kokonaiskilpailussa loppusijoitukset olivat; Olli-Markus (4.) Janne Häkkinen (19.) ja Juho-Matti (20.). Poikien 16 eliittisarjassa huimasti kehittynyt Jyri Uusitalo nousi jo kokonaiskilpailussa kymppisakkiin. Timo Auttokin juoksi mainiosti miesten A-sarjassa sijalle 11. Rastiviikolla osakilpailuissa väläyttelivät myös Jaakko Tervo, Uusitalon Tarmo ja Virtasen Kari.
Huippuliigan finaalin selvisivät Olli-Markus ja Juho-Matti. OMalle tiukassa finaalissa yhden sekunnin tappio päivän voittajalle kävi pörsin päälle, 2300 ”nykyhynälle” olisi ollut käyttöä opiskelua aloittavan arjessa.

Ruotsin rastiviikolla tiukan harjoitusleirin ohessa Ponnen värejä edustivat Taneli Pantsar, Sami-Petteri Juopperi ja Tommi Uusimäki. 

Kari ”Kartsa” Virtanen ja Seppo "Sepi" Mäkinen

Oman lukunsa ansaitsee maailman pohjoisin kilpasuunnistaja Ylä-Kuolnassa, Inarin-jokivarressa asuva Ponnen Kari Virtanen. Mies, joka kesällä juoksi 18. Jukola-viestinsä, on suunnistanut Kainuun rastiviikoilla sarjoissa H21, H35, H45 ja H50. Suunnisti veteraanien MM-kilpailuissa kesällä Sveitsissä B-finaaliin ja elokuussa E Games -kilpailuissa elämänsä parhaan suunnistussuorituksen. SM-pitkillä B-finaalin 8. sija oli taas Karin ennätys. Sopivia haasteita suunnistuksessa kaikissa ikäluokissa riittää.
Sen todistaa myös H45-sarjan kestävyysihme Seppo Mäkinen. "Jokinaisen pääuittajana" meän väylällä tunnetuksi tullut lumilinnan arkkitehti vei voiton Artic 24 -seikkailukilpailussa, voitti Rogainen Euroopan mestaruuden Ukrainassa ja ikäluokkansa SM-pronssia pitkällä matkalla. Hyvin on toukuussa operoitu polvi kestänyt kesän haasteet.
Niin, ja varsinaisia jännitysnäytelmiä kotikatsomoille on järjestänyt - väliaikaisesti hieman harjoittelua höllännyt - Pekka "Pexi" Varis. Pekka kun tunnetusti pitää meitä sohvaperunoita, kilpailevia suunnistajia itseääkin tarkemmin ajan ja sijainnin tasalla, luomansa mainion gps- seurannan ansiosta.


Kilpailua ja kuntoilua Kiilopäällä

Suomen tunturisuunnistukseen Kiilopäällä osallistui suuri joukko ponsilaisia kilpasuunnistajia, kuntoilijoita ja iltarastikävijöitä. Miesten pääsarjassa oli kahden päivän aikana matkaa taitettavana lähes 50 km:n lenkki upeissa tunturimaastoissa. Hiihtosuunnistuksen maajoukkuekaverit Juho-Matti yhdessä Lieksan Simo Turusen kanssa selvittivät Saariselän tunturien haasteet kolmanneksi nopeimmin. Ponnen kokonaan oman parin Antti Ekonojan ja Timo Autton sijoitus oli 7:s. Naisten pääsarjassa Ponnen Krista Joona suunnisti yhdessä takavuosien entisen maajoukkuetytön Paula
Iso-Markun kanssa neljänneksi. Miesten B-sarjassa toiseksi sijoittuivat Sami-Petteri Juopperi ja Tommi Uusimäki. Nuorempien poikien kilpasarjassa Jyri Uusitalo ja Niko Nissinen sijoittuivat niin ikään toisiksi ja Vanhempien tyttöjuniorien sarjassa Aino Vuopio ja Marke Joona neljänneksi.  
Lisäksi ponsilaisista kahden päivän urakan selvittivät; H/D:A:ssa Jari Sipilä ja Marie Rautio-Sipilä, muissa sopiviksi katsomissaan sarjoissa; Tarmo Uusitalo, Mirja Vuopio ja Tellervo Uusitalo, Tarja Alaniva, Heikki Vuopio ja Johannes Jokiaro, Aapomikko Matti, Maarit ja Rauno Maunula, Markku Ilmavirta/Soili Ilmavirta, Raija ja Veijo Ekonoja sekä Päivi ja Vesa Joona.

Ensi kesänä Suomen tunturisuunnistuksen järjestäjänä toimii Pellon Ponsi, kilpailupaikkana ovat Pallastunturien maastot ja kisakeskuksena Vuontispirtti. Päivämäärä elokuun 6.-7. allakoikaa, silloin meitä tarvitaan vuorollamme järjestelytehtävissä!

Nuorten Jukola ja KLL:n viestit.

Ponnen nuoret suunnistajat ovat hakeneet rohkeasti kokemuksia eteläisen Suomen maastoista. Nuorten Jukola suunnistettiin Tampereen Kaupissa. Viimevuotinen sija 121 parani reilusti, loppusijoituksen ollessa nyt 85. Joukkueessa suunnistivat Jere Pantsar, Aapomikko Matti, Anni Pantsar, Heikki Vuopio. Aino Vuopio, Marke Joona ja Jyri Uusitalo. Samat nuoret lisättynä Veera Korteniemellä osallistuivat KLL:n mestaruuskilpailuihin Ikaalisissa. KLL:n kisoissa henkilökohtaiset eivät natsanneet, mutta viesteissä tehtiin sitten joukolla hyviä suorituksia. Parhaan sijan toi joukkue Jere Pantsar, Veera Korteniemi ja Heikki Vuopio kolmen eri ikäluokan viestissä ja sija oli 21. eli paras lappilainen. Lisäksi siellä onnistuivat lukiolaisten sarjassa kilpailleet Aino, Marke ja Jyri, jotka olivat sarjassaan lappilaisista joukkueista nopeimmat, sijalla 35.
Lisäksi Ponnen Veera Korteniemi edusti Lappia kultainen kompassi finaalissa Hollolassa.

Lapin Aluemestaruuskilpailut ja maakuntaviestit.

Lapin aluemestaruuskilpailuissa Keminmaassa mestareiksi suunnistivat Joonan sisarukset; Krista naisten ja Marke D18-sarjassa sekä Jyri Uusitalo sarjassa H16 ja Veijo Ekonoja H50-sarjassa. H16-sarjan pojissa kolmoisvoiton Ponnelle varmistivat Jere Pantsar ja Aapomikko Matti. Hopeaa sai Veera Korteniemi D13-sarjassa. Pronssin arvoisesti vielä suunnistivat Aino Vuopio (D16), Anni Pantsar (D12) ja Arto Vilppola (H40). Jo aiemmin PSM-kilpailuissa Aino Vuopio oli voittanut D16-sarjan ja jaoston puheenjohtaja Jani Harju saanut pronssimitalin sarjassa H35.

Maakuntaviestissä Pellon kuntaa edusti kolme kuusi henkistä joukkuetta. Viimevuotiseen tapaan jännittävien vaiheiden jälkeen Pello uusi jo tutuksi tulleen toisen sijan Rovaniemen jälkeen. Ykkösjoukkueessa juoksivat Pantsarin Taneli, Ekonojan Veijo, Joonan Krista, Uusitalon Jyri, Taivaisen Juho-Matti ja Ekonojan Antti. Pello kakkonen oli 15. ja Pello kolmonen sijalla 16. Myös mini maakuntaviestissä Ponnella oli kolme joukkuetta. Kokonaisuutena parhaiten tällä kertaa onnistui trio; Anni Pantsar, Otto Pelkonen ja Aapomikko Matti.

SM-kisakausi jatkuu ensi viikonloppuna, vuorossa ovat keskimatkat Orimattilassa, viestit Vihdissä. Ikäihmiset kirmaavat Teuvalla. SM-yö Mynämäellä lokakuun alussa päättää kotimaisen arvokisakauden. Suunnistuksen ja SM-kisojen tason laajuutta kuvatkoon lopuksi vaikkapa tulevan SM-kisojen miesten pääsarjan lähtöluettelo; ilmoittautuneita on lähes neljäsataa. Seitsemästä karsinta erästä (56 miestä) vain seitsemän parasta/erä selviytyy A-finaaliin.

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2010-09-20


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta