Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

Pellon Ponsi juhlisti menestyksellistä suunnistuskautta 2012 Luotu: 2012-12-13 12:08:08 (NT)

Pellon Ponnen suunnistusjaosto järjesti perinteisen palkitsemisjuhlan ravintola Grannissa 23.11.2012. Paikalle oli päässyt yli 40 suunnistuksen parissa aktiivisesti kilpailevaa tai harrastavaa jäsentä. Iltajuhlan herkkujen parissa salissa vallitsi iloinen keskustelu ja ajatusten vaihto menneistä tapahtumista.

Jaoston puheenjohtajan Jani Harjun mieluisana tehtävänä oli kerrata ja muistella kulunutta kautta. Suunnistus on tällä hetkellä ainoa laji, joka tuo näkyvyyttä pellolaiselle urheilulle maanlaajuisesti. Tästä ovat pitäneet huolta suunnistajien erittäin hyvät suoritukset kansainvälisesti ja laajalla rintamalla kansallisella tasolla. Lisäksi Jani otti puheessaan esiin aktiiviset ihmiset ja korosti sitä talkoohenkeä, mitä löytyy Pellosta ja maakunnasta. Takana on ollut suuria haasteita, mm. Tunturisuunnistus ja Lumirastit, joiden toteuttaminen ilman talkooporukoita olisi ollut mahdotonta. Lisäksi on laadittu karttoja ja ratoja. Näihin on käytetty satoja tunteja vapaaehtoisten aikaa. Ilman näitä ei olisi ollut edellytyksiä luoda pohjaa menestyksille.

Tulevana kautena 2013 Pellon Ponsi järjestää Tornionlaakson Rastipäivät ”karun maan ja villin kansan” Orajärvellä kesäkuussa. Kaksipäiväiset suunnistuskisat tarvitsevat jälleen rutinoitunutta talkooporukkaa ja sitähän meiltä löytyy.

Kauden 2012 menestys ja mitallissaalis on vakuuttavan hieno:

·        1 x EM-kulta

·        1 x EM-hopea

·        1 x SM-kulta

·        3 x SM-hopea

·        2 x SM-pronssi

Kansainvälisestä menestyksestä vastasi Olli-Markus Taivainen, joka kauden mystisistä sairauksista (raju sydänlihaksen tulehdus) huolimatta on kuulunut Suomen maajoukkueen ehdottomaan kärkeen. Jaoston päästipendin saajasta ei ollut epäselvyyttä, hiihtosuunnistuksen EM-kultaa, hopeaa, SM-parisprintti veljensä Juho-Matin kanssa kultaa ja SM-viesti hopeaa, kesäsuunnistus: EM-viesti 7. ja EM-pitkä 20, sotilaiden MM-viesti pronssia, MM-edustus sekä monet voitot kansallisissa kisoissa.

Ollin nykyistä olemusta katsoessa näkyi selvästi sairauksien jääneen taakse ja harjoittelun tulevia Vuokatin MM-kotikisoja varten olevan hyvässä ”hapessa”. Olli kertoikin peruskuntokauden harjoittelun sujuneen hyvin ja suunnitelmallisesti. Keskittymisen pelkästään kesäsuunnistukseen antaa toiveita ja odotuksia tuoda metalleja kotikisoista.

Kansallisesta menestyksestä vastasi Ponnen väreissä Juho-Matti Taivainen: hisu: SM-parisprintti kultaa, SM-viesti hopeaa, SM-pitkä 4. ja SM-sprintti 4., kesä: SM-viesti 12. ja SM-sprintti 34. Lisäksi Emppu pääsi edustamaan Suomea hiihtosuunnistuksen MC:n päätöskilpailussa ollen siellä sijat; sprintti 17, keskimatkalla 19 ja pitkällä matkalla 18.

Lisäksi kansallista menestystä ovat tuoneet Uusitalon Jyri ja Pantsarin Jere.

Jyrin saavutukset hisu: SM-parisprintti hopeaa, SM-keskimatka pronssia ja SM-sprintti pronssia, kesäsuunnistus: SM-sprintti 7.

Jyri oli pitkään tyrkyllä nuorten maajoukkueeseen jo vuosi sitten. Nippa, nappa viime kevään nuorten MM-joukkueesta pudonnut Jyri antoi vahvan kansainvälisen näytön, niinpä nousu valmennusryhmiin ja edustustehtäviin oli selvyys. Nuorten maaottelussa tuli Jyrille vakuuttava, yli kahden minuutin voitto pitkällä matkalla. Voiton arvoa nostaa se, että kisassa mukana oli mm. nuorten MM-kilpailuissa pitkällä matkalla pronssille sijoittunut, Jyrin kova kotimainen kilpakumppani Santeri Aikio, Norjan MM-sprintin viitonen; Jörgen Madslien ja Ruotsin MM-edustaja Jonas Larsson.

Jere Pantsar säesti hyvin taustalla SM-sprintin neljännellä sijallaan jääden Jyrille vain 15 sekuntia. Parisprintissä Jere pääsi mitalin makuun ottaessa hopeaa H18-sarjassa Jyrin kanssa.

Jari Sipilän vauhti riitti SM-sprintissä hopealle, SM-viesti hopealle, SM-keskimatka 6. ja SM-parisprintti 7.

”Hopea on värimme”, totesivatkin Ponnen SM-viestikolmikon jäsenet Jari Sipilä, Juho-Matti ja Olli-Markus Taivainen ja antoivat täyden tunnustuksen voittajilleen!

Lumi-Toukolassa voittoa puolustanut Ponsi jäi ilman Espanjassa leireilevää Olli-Markus Taivaista niukasti mitalien ulkopuolelle loppusijan ollessa 4. Joukkueessa hiihtivät Jyri Uusitalo, Jere Pantsar, Antti Ekonoja, Jari Sipilä ja Juho-Matti Taivainen.

Kesäkauden avauksessa Ankkurirasteilla pohjoinen puhalsi hienosti Olli-Markuksen ottaessa voiton ylivoimaisesti. Myös muut Ponnen suunnistajat osoittivat oivaa kuntoa. Sama jatkui FinnSpringissä eli Ollille voitto ja muu porukka säesti hienosti perässä. Plakettisijoja ja eri sarjojen voittoja tuli myös useita.

Viesteissä oli erittäin menestyksekäs kausi ja ykkösjoukkueeseen pääsyä varten jouduttiin käymään karsintaa. Se kertoo paljon siitä tasosta, jossa Pellon Ponnen suunnistajat tällä hetkellä ovat. Huipulla ollaan!

Suunnistuskevään suurin tapahtuma, kymmenosuuksinen Tiomila-viesti, juostiin Motalan Kvarnissa Itä-Götanmaalla. Pellon Ponnen joukkue haki kisoista seuran historian parhaan tuloksensa sijoittumalla viestissä sijalle 45. joukkueella Markku Isokoski, Sami-Petteri Juopperi, Lauri Oikarinen, Juho-Matti Taivainen, Tommi Uusimäki, Jyri Uusitalo, Antti Ekonoja, Taneli Pantsar, Jesse Martélius ja Olli-Markus Taivainen. Joukkueita oli 336.

Pellon Ponnen miehet onnistuivat myös maailman suurimmassa suunnistuskisassa; Valio-Jukolassa Vantaalla mainiosti ja tuloksena oli 2000-luvun ylivoimaisesti paras sijoitus, 34. Joukkueessa juoksivat Juho-Matti Taivainen, Sami-Petteri Juopperi, Lauri Oikarinen, Tommi Uusimäki, Janne Häkkinen, Markku Isokoski ja Olli-Markus Taivainen. Joukkueita oli 1685.

Ponnen miesnelikko Juho-Matti Taivainen, Markku Isokoski, Lauri Oikarinen ja Sami-Petteri Juopperi juoksivat Leppävirralla SM-viestissä upeasti sijalle 12.

Kesäsuunnistuksen osalta parhaaseen SM-tason kansalliseen yksilösuoritukseen suunnistivat Lauri Oikarinen ja Markku Isokoski.

Ponnen plakettitili avautui heti kauden ensimmäisessä SM-kilpailussa, kun Markku Isokoski sijoittui erikoispitkällä matkalla kahdeksanneksi. Koko kevään hyviä juoksuja tehnyt Markku saavutti SM-erikoispitkällä matkalla Kortesjärvellä tavoitteensa, eli 10 parhaan joukkoon pääsemisen. Kahdeksas sija toi ensimmäisen yleisen sarjan plaketin.  Muista ponsilaisista juoksivat hyvin Krista Joona ollen 21. naisten pääsarjassa ja Heikki Vuopio 25. sarjassa H16.

Kuluneen kesän SM-kausi päätettiin yökisoissa Kouvolassa. Ponnelta miesten finaaliin selvisivät Lauri Oikarinen ja Markku Isokoski. Etenkin Laurilla oli suunnistustossu syönnillään ja suunnistus kunnossa finaalissa, sillä tuliaisina oli upea 9. sija. Lauri selvisi 13 kilometrin urakasta vähillä virheillä. Myös Markku esiintyi edukseen, tuloksena erinomainen 15. sija.

Pellon Ponnen stipendin saajat:

Olli-Markus Taivainen
Juho-Matti Taivainen
Jari Sipilä
Jyri Uusitalo
Jere Pantsar
Antti Ekonoja
Markku Isokoski
Lauri Oikarinen
Sami-Petteri Juopperi
Tommi Uusimäki
Krista Joona
Aino Vuopio
Heikki Vuopio
Veera Korteniemi

Lisäksi nuorista suunnistajista palkittiin asustipendeillä seuraavat:

Otto Pelkonen
Aapo Pelkonen
Kaisa Vuopio
Jesse Leppäniemi
Maria Harju
Anni Pantsar

Sponsoreiden puheenvuoron käyttänyt Allan Lehto oli varsin vaikuttunut kuulemastaan ja olevansa mielellään tukemassa harrastusta. Erityisen mieluisena hän kertoi kuuntelevan uutisia, missä mainitaan pellolaisen suunnistajan menestyneen maailmalla. Ne ovat niitä positiivisia asioita ja tärkeitä identiteetillemme. Myös pieneltä paikkakunnalta voi päästä maailmalle. Lisäksi Allan oli mielissään yhteistyöstä, mitä Tornionjokivartiset urheiluseurat tekevät keskenään. 

Juhlassa palkittiin Pellon Ponnen erikoispuukolla monivuotinen kuljettaja, varsinainen Jukola-kuski Ilkka Rainio, jolle tuli täyteen 70 v. Ilkka kertoi seuraavan Jukola-reissun valmistelun olevan jo hyvällä mallilla. Järjestelyä hieman ensi kesänä helpottaa kisojen läheisyys, sillä Jämsähän on kisapaikkana lappilaisille tosi lähellä ja helpottaa varmaan osaltaan valmistautumista kisaan.

Yhteenveto kesän 2012 Pellon Ponnen iltarasteista

Iltarastit järjestettiin kesän 2012 aikana 22 kertaa ja järjestämisvuorot oli jaettu 21 ratamestarin tai -ryhmän kesken.  Suorituksia kertyi yhteensä 634 kpl ja viisi ahkerinta rasteilla kiertäjää olivat Nils Henriksson (22 krt.), Erkki Konttajärvi ja Pia Leppäniemi (20) sekä Veijo Ekonoja ja Vesa Joona (19) käytyään iltarasteilla suunnistamassa tai järjestämässä iltarasteja.

Ratamestarivuorot ovat jakautuneet hienosti kesän aikana. Ratamestarien joukossa on järjestäjiä arvokisojen pääratamestareista - aivan tavallisiin iltarastisuunnistajiin. Erityisen hienoa on ollut huippusuunnistajien halu laittaa likoon oma osansa ratamestareina. Aikataulut on ollut aina soviteltavissa ja se kuvaa hyvää ja suunnistusta rakentavaa henkeä porukassa.

Rasteja pellolaisista metsistä on kesän 2012 aikana käynyt etsimässä yli 90 suunnistajaa. Aktiivisuunnistajien (n. 30 kpl) lisäksi rasteilla on nähty kävijöitä eri puolilta Suomea, onpa kävijöissä muutama ruotsalainenkin suunnistaja käynyt. Suunnistusseurojen nimiä tuloksissa on myös yli kymmenen, mm. Kalevan Rasti, Gävle Ok, OH, HS, TVV, KeU jne.. Lisäksi Pellon Ponnen laatimilla harjoituskartoilla on ollut suunnistajia lähes 40, nämä erikoistilauksilla laaditut radat ovat muodostuneet myös jo perinteisiksi.

Maailmanmestari tai ensikertalainen, kaikilla on periaatteessa samanlaiset iltarastit. Toista lähtö metsään voi jännittää vähän enemmän, mutta kaikki muu on lähtijöille yhteistä. Siinä se suunnistuksen hienous onkin eli olet lähtöviivalla aina tasa-arvoinen kanssakilpailijan kanssa.

Aktiivisista kävijöistä palkittiin tänä vuonna perinteisellä puukolla:

·        Pia Leppäniemi

·        Juha Nikka

·        Ari Korteniemi

·        Paavo Korteniemi

·        Antti Ekonoja

Joka viikko järjestettävästä iltarastitapahtumasta on muodostunut merkittävä liikuttaja, minkä voi havaita kun laskee suunnistajien käytetyt ajat ja matkat yhteen tapahtumista.

Suunnistajat ovat liikkuneet kesän aikana n. 2700 km ja käyttäneet aikaa 620 tuntia.  Kuntosuunnistajan keskimääräinen energiakulutus on n. 700 kcal/t eli voidaan todeta iltarasteilla kulutetun energiaa lähes 150 saunalämmityksen verran ja rasvaa on palanut 80 kg.

Heini Wennman ja Juha Sorvisto ovat tutkineet Jyväskylän yliopistossa aihetta tarkemmin v. 2009 (SUUNNISTUKSEN PSYYKKINEN LAJIANALYYSI).

Ohessa muutama poiminta tutkimuksesta:

·        Suunnistus on kokonaisvaltainen laji ja on tärkeä hahmottaa, miten psyykkinen puoli kokonaisuudessaan sijoittuu suunnistuksen vaatimuksiin.

·        Kestävyysominaisuuksiltaan suunnistus vastaa hyvin kestävyysjuoksua, mutta asettaa lajina hyvin spesifiset vaatimukset taidollisissa ja psyykkisissä ominaisuuksissa.

·        Suunnistajalla täytyy olla hyvä itsetuntemus ja -luottamus pystyäkseen kehittämään omaa ajatteluansa.

·        Fyysisesti suunnistuksessa vaaditaan lujan aerobisen kestävyyden ja väsymyksen sietokyvyn.

·        Suunnistajalta vaaditaan myös kohtuullisia voimatasoja, etenkin jalkojen isoista lihasryhmistä.

·        Suunnistustehtävän mukainen ajattelu vaatii sujuvaa automatisoitua toiminnan ohjausta, jota suorituksen hallinta tarvittaessa kontrolloi.

·        Suunnistajan suorituksen hallinta määrää ulkoisen tai sisäisen häiriötekijän ilmaantuessa, millaiset resurssit suunnistajalla on pitää suunnistusajatus jatkuvana.

·        Psyykkisen harjoittelun avulla pyritään luomaan yksilön tarpeiden ja tavoitteiden mukaiset henkiset valmiudet kehittyä sekä urheilijana että ihmisenä.

Vesa Joona

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2012-12-13


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta