Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

Ponsi Jukolassa upeasti 56. Luotu: 2007-06-19 12:16:44 (NT), Päivitetty: 2007-06-19 12:22:51 (NT)

Pellon Ponnen suunnistajilla oli Virkiä-Jukolassa Lapualla kova tavoite - olla 50 parhaan joukossa. Tavoitteeseen päästiin melkein sijoituksen ollessa 56. Joukkue oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa. Hiukan tavoitteesta jääminen jätti kuitenkin sopivasti "hampaankoloon" tulevia Jukolan viestejä ajatellen. Jukola-joukkueessa juoksivat Juho-Matti Taivainen, Olli-Markus Taivainen, Seppo Mäkinen, Jari Sipilä, Tommi Uusimäki, Teemu Sipilä ja Antti Ekonoja.

Joukkueen "manageri" Antti Ekonoja oli laatinut taktiikan niin sanotusti "kova pää edellä". Tavoite oli olla kolmannen osuuden pitkän yön jälkeen selvästi tavoitetta paremmin ja koittaa pitää saavutetut asemat neljällä viimeisellä osuudella. Taktiikka onnistui lähes täydellisesti.

Juho-Matti aloitti viestin varmasti. 10,7 kilometrin osuudella "Emppu" kävi pari kertaa väärällä hajontarastilla, mikä esti vaihtoon tulemisen ihan kärjen mukana. Emppu rynni vaihtoon sijalla 107, mutta vain alle 6 minuuttia kärjestä. Esimerkiksi sijaan 51 oli matkaa vain 46 sekuntia.

Olli-Markuksen tehtävänä ei ollut enempää eikä vähempää kuin nostaa Ponsi mahdollisimman lähelle kärkeä toisella myöskin 10,7 kilometrin osuudella. Mainiosti Olli tehtävässään onnistuikin. Osuuden neljänneksi nopein aika nosti Ponnen toisessa vaihdossa jo sijalle 15. Parhaimmillaan Olli oli jo sijalla 7, mutta lopun pieni virhe pudotti sijoitusta muutaman pykälän. Kärjestä Ponsi oli jäljessä toisen osuuden jälkeen vain reilun 5 minuuttia. Ollin vauhti oli todella vakuuttavaa ajatellen myös tulevia nuorten MM-kilpailuja.

Kova pää edellä lähdettiin ja onnistui
Kova pää edellä lähdettiin ja onnistui

Kolmannelle osuudelle, "pitkälle yölle", Ponsi asetti kokeneen kehäketun Sepon. Sepon tehtävänä oli pitää Ollin hankkimat asemat ja tuoda Ponsi pitkältä osuudelta (13,8 km) hyvissä asemissa. Sepi piti asemat kovien yömiesten seurassa mainiosti. Ponsi vaihtoi sijalla 24 edelleenkin vain 8 minuuttia kärjestä. Sepin osuussija oli myös mainio, 47.

Neljännelle osuudelle (7,6 km) Ponnelta lähti Jari tavoitteenaan pysyä mahdollisimman hyvin kärjen vauhdissa. Jarille tuli kuitenkin toisella rastilla harmittava 4 minuutin virhe, mikä pudotti hiukan asemia. Tämän jälkeen Jari sai kuitenkin suunnistuksen sujumaan erinomaisesti ja vaihtoi sijalla 32. Kärkeen eroa oli noin 17 minuuttia. Jarin osuussija oli myös mainio, 65.

Viides osuus oli neljännen osuuden tapainen, eli 7,6 km. Ponnelta matkaan lähti Tommi, ehkäpä suunnistusuransa kovimpaan paikkaan. Maailman valioiden joukossa juokseminen ei ole ihan jokapäiväistä. Ehkäpä kokemattomuus näkyi hieman ykkösrastilla Tommin tehdessä reilun 8 minuutin virheen. Kaksi kertaa Tommi oli juossut aivan rastin vierestä, muttei kuitenkaan ollut nähnyt lippua. Tämän jälkeen Tommi kuitenkin kokosi itsensä hatun noston arvoisesti ja tuli loppumatkan virheittä ja hyvää vauhtia. Vaihdossa Ponsi oli 44, eli tavoitetta kohti mentiin edelleen. Tommin osuussija oli 107.

Kuudennelle 10,0 kilometrin osuudelle Ponsi laittoi taitokettu Teemun. Lapuan haastavan maaston piti sujua Teemulle kuin nenä päähän. Teemu kuitenkin sortui hänelle epätyypillisesti muutamaan virheeseen, joita hän ihmetteli maalissa itsekin. Ehkäpä Jukolassa yöosuuksiin tottunut Teukka oli hiukan ihmeissään päästessään päiväosuudelle. ;-) Virheet pysyivät kuitenkin kohtuullisina ja Teemu vaihtoi sijalla 55. Sijaan 50 oli matkaa vain vajaa neljä minuuttia, joten unelma eli edelleen. Teukan osuussija oli 119.

15,0 kilometrin ankkuriosuudelle Ponsi laittoi kirispesialisti Antin. Antin talvireenit olivat menneet hyvin, joten pitkä osuus sopi hänelle hyvin, kun "normaali" ankkuri Juho-Matti oli aloittajana. Yritys oli nostaa Ponsi takaisin 50 joukkoon, mutta tehtävä oli vaikea huippuankkureiden joukossa. Menoa hankaloitti hiukan temppuillut vatsa, jonka vuoksi Antin täytyi tehdä pari kertaa ylimääräinen 20 sekunnin pysähdys. ;-) Rastit löytyivät kuitenkin hyvin. Antti selvisi pitkän osuuden muutaman minuutin virheillä. Letkoista hän ei juurikaan hyötynyt, vaan juoksi suurimman osan matkasta yksin. Parhaimmillaan Antti oli sijalla 51. ja maalissa Ponnen loppusijoitus oli hienosti 56. Loppukirissä "hoideltiin" Kangasala SK. Antin osuussija maailman parhaiden ankkureiden joukossa oli mainiosti 62.

Tavoitteesta jäätiin siis hiukan, mutta joukkue oli silti tyytyväinen. Edellisvuoden sijoitus parani peräti 98 pykälää. Koskaan seitsemän miehen viesti ei mene kaikilta täydellisesti ja nyt onnistuttiin kuitenkin vähintäänkin tyydyttävästi joka osuudella. Nyt väliosuuksilla 4-6 jouduttiin antamaan hiukan liikaa periksi, jotta tavoitteeseen oltaisiin päästy. Ensi vuoden Jukolaan lähdetäänkin entistä nälkäisempinä kohti entistä parempia sijoituksia.

Jukola-joukkue 2007
Jukola-joukkue 2007

Myös Ponnen muut joukkueet onnistuivat Jukolassa. Kakkosjoukkue oli sijalla 279 joukkueella Jukka Ekonoja, Kai Paavola, Tommi Roimela, Veijo Ekonoja, Eelipekka Matti, Jani Harju ja Taneli Pantsar. Kolmosjoukkueen sijoitus oli puolestaan 681. Joukkueessa juoksivat Kari Virtanen, Markku Vuopio, Stig Sundqvist, Kyösti Mäkikyrö, Jouko Ekonoja, Jouni Takalo ja Jan-Peter Niva.

Ponnen Venla-joukkue paransi myös viime vuoden sijoitustaan. Nyt maalissa oltiin sijalla 583 joukkueella Marie Rautio, Jonna Talja, Mirja Vuopio ja Krista Joona.

Ensi vuonna Jukolan viesti juostaan Tampereen lähistöllä.

Jukolan viestin tulokset
Venlojen viestin tulokset

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2007-06-19


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta