Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

Tiomilassa sata lasissa Luotu: 2008-04-28 18:31:17 (NT), Päivitetty: 2008-04-28 20:10:13 (NT)

Maailman toiseksi suurin suunnistuksen seuraviesti, Tiomila, suunnistettiin tänä keväänä 26.–27.4. Märstassa, noin 40 km Tukholmasta pohjoiseen. Ponnen sijoitus viestissä oli tasan 100, mikä oli edellisenä vuonna sijalle 83. sijoittuneelle joukkueelle selkeä pettymys. Joukkueessa suunnistivat Juho-Matti Taivainen, Olli-Markus Taivainen, Tommi Uusimäki, Seppo Mäkinen, Teemu Sipilä, Antti Ekonoja, Taneli Pantsar, Jani Harju, Jari Sipilä ja Pekka Varis.

Juho-Matin avausosuus sujui hieman mollivoittoisissa tunnelmissa. Loppukilometrien ajaksi iskenyt pistos vaikeutti juoksua, eikä Emppu ollutkaan suoritukseensa täysin tyytyväinen. Vaihtosija Empun 12,7 km:n yöosuuden jälkeen oli 128. Toisella osuudella Olli-Markuksen piti käsikirjoituksen mukaan nostaa Ponsi kärkiletkaan. Märstan pimeät metsät osoittautuivat kuitenkin haasteellisiksi, eikä Olli selvinnyt radasta virheittä. Noin kuuden minuutin pummit olivat liikaa kärjen tavoittamiseen 12,3 km:n osuudella. Vaihtosijan Olli kuitenkin hilasi mukavasti sadan paremmalle puolelle, sijalle 85.

Kolmannella osuudella Ponnen tuleva yöspesialisti Tommi teki pieniä koukkuja, mutta selvisi 6,9 km:n reissusta kuitenkin ilman suurempia virheitä. Sijoituksessa jouduttiin antamaan hiukan periksi vaihtosijan ollessa 99. Tiomilan kuuluisin osuus, ”Långa Natten”, annettiin tänä vuonna Sepille. Lähtösija oli muutaman kymmenen aiottua heikompi, joten ihan kärkivauhdin letkoja ei Sepille pystytty tarjoamaan. Runsaat polku- ja tievälit eivät olleet Sepin mieleen, joka mieluummin viihtyy vaikeakulkuisissa maastoissa. 16,5 km:n yöosuudella Sepi sai kuitenkin hilattua vaihtosijaa muutaman sijan paremmaksi sijalle 95. 

Viides osuus oli samanpituinen kolmannen osuuden kanssa ja sille Ponsi asetti kokeneen yöketun Teemun. Teemu ei tapansa mukaan virheitä juurikaan tehnyt, mutta valitteli, ettei fyysinen vire ollut lähelläkään parasta vatsan temppuillessa matkan aikana. Hyvin sujuneen kevätreenikauden jälkeen suoritus oli Teukalle pettymys. Vaihdossa sija oli 94. Kuudes osuus oli viimeinen yöosuus. Osuudella oli pituutta 9,6 km ja Ponsi asetti matkaan joukkueen managerin Antin. Jo ykköselle mennessään Antti huomasi, että kompassissa oli suuri kupla, joten siitä ei olisi tällä reissulla juurikaan apua. Ilman kompassiakin suoritus sujui ihan hyvin lukuun ottamatta viidennen rastin harmittavaa kolmen minuutin pummia, joka tiputti sijoitusta noin kymmenen pykälää. Vaihdossa sija oli hiukan parantunut sijalle 90.

Seitsemäs osuus oli rinnakkainen osuus kuudennen osuuden kanssa ja Ponnelta matkaan säntäsi Tanka. Nyt vihdoinkin saatiin se, mitä oltiin kuusi osuutta odotettu: Ponnen viestinviejä oli liekeissä! Tanka tuuppasi osuuden lähes virheitä ja juoksukin kulki mukavasti. Sijoitus nousi 13 pykälää sijalle 77. Tässä vaiheessa edellisen vuoden sijoituksen parantaminen näytti lupaavalta. Kahdeksatta 5,7 km:n osuutta vei Jani. Ilman yhtään suunnistusharjoitusta tältä keväältä Lapin lumen runsauden takia Janin meno sujui mallikkaasti neljänneksi viimeiselle rastille asti. Siellä tuli kuitenkin se kuuluisi ”kardinaalivirhe”, eli toiselta nimeltään ”megapummi”, joka vei ylimääräistä aikaa noin 10 minuuttia. Pummi oli harmittava muuten erinomaisesti sujuneelle osuudelle. Vaihtosija valahti pummin vuoksi sijalle 108.

Tanka liekeissä

Tanka oli osuudellaan iskussa

Toiseksi viimeiselle osuudelle Ponsi asetti Jarin. Osuus oli samanlainen kahdeksannen osuuden kanssa. Jari selvisi veljensä tavoin radasta lähes virheittä, mutta juoksuvauhdissa oli puutteita. Jari ei löytänyt itsekään selitystä sille, miksi juoksu kulki lauantain viimeistelyreenissä paremmin kuin itse kisassa. Virheettömän suorituksen ansiosta sijoitus nousi kuitenkin sijalle 104. 17,5 km:n ankkuriosuudelle Ponsi asetti kokeneen letkajuoksija Pexin. Vaatimattomasta lähtösijoituksesta johtuen Pexin kunnolle sopivia letkoja ei kuitenkaan löytynyt ja Pexi taivalsikin suurimman osan matkasta yksin. Virheitäkin matkalle sattui, joten jännitys olikin se, kykeneekö Pexi nostamaan Ponnen sadan joukkoon. Ja Pexihän kykeni, sillä maaliviivan ylittyessä taulu näytti Ponnen sijoitukseksi tasan 100.

Sijoitus oli ponsilaisille luonnollisesti pettymys. Sijoitusta toivottiin etukäteen lähemmäksi sijaa 50 kuin sijaa 100. Tässäpä piileekin suunnistuksen eräs viehättävyys, etukäteen voidaan vain spekuloida menestystä, mutta vasta itse suoritus näyttää totuuden. Tällä kertaa totuus oli ponsilaisille pettymys. Kuitenkin voidaan todeta, että Tiomila on ollut Ponnelle vuosikaudet vain kakkostavoite Jukolan viestin varjossa, joten ihan maansa myyneitä kasvoja ei ponsilailla näkynyt. Tänäkin vuonna päätähtäin on Jukolassa ja siellä viime vuoden 56. sijan parantaminen. Sen verran Tiomilan vaisu esitys porukkaa kuitenkin harmitti, että yksissä tuumin päätettiin puolittaa sijoitus ensi kaudella. Sitä ennen suunnistuskausi 2008 tarjoaa kuitenkin monta haastetta, Jukola ja monet arvokilpailut päällimmäisinä.

Tiomilan kymppi

Tiomilan joukkuepotretti

Tiomilan tulokset

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2008-04-28


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta