Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

Ponsi pettyi Jukolassa - silti Pohjois-Suomen paras Luotu: 2008-06-15 21:29:38 (), Päivitetty: 2008-06-15 21:30:28 (NT)

Ponnen Jukola-tavoite - 50 parhaan joukkoon - alkoi murentua Jukolan yössä Tampereella jo toisella osuudella. Loppusijoitus oli pettymys, 89. Silti Ponsi oli Pohjois-Suomen paras seura. Joukkueessa juoksivat Juho-Matti Taivainen, Olli-Markus Taivainen, Seppo Mäkinen, Teemu Sipilä, Jari Sipilä, Taneli Pantsar ja Antti Ekonoja.

Ponsi lähti matkaan viime vuoden tapaan, kova pää edellä. Tavoite oli olla kolmen osuuden jälkeen reilusti tavoitteessa ja säilyttää tilanne loppuun asti. Juho-Matin avaus lähti kuitenkin hiukan heikosti, sillä heti ykkösrastilla Emppu kurvasi väärän hajonnan kautta. Tämän jälkeen vauhti ja suunnistustarkkuus paranivat ja sija parani vähitellen. Vaihdossa Emppu oli 99. Sijoitus sinänsä tyydytti, mutta eroa kärkeen tuli turhan paljon, 11 minuuttia. Empun aika 11,5 km:n osuudella oli 1.26.30.

Olli-Markuksen tavoite toisella osuudella oli nostaa Ponsi kärkiletkaan. Olli lähti matkaan riskillä aloituksessa tulleen oletettua suuremman aikaeron vuoksi. Riskin otto toimi alussa ja Olli nostikin 5,3 km:iin mennessä Ponnen jo sijalle 49. Kärkeä Olli oli juossut kiinni yli kaksi minuuttia. Sen jälkeen sateisessa ja pimeässä yössä riskin otto alkoi kostautua ja virheitä tuli reilusti. Lopulta sija vaihdossa oli lähes sama kuin lähdössä, 97. Ollin osuussija oli 116. ja aikaa 12,3 km:n osuuteen meni 1.36.42.

Pitkälle yölle Ponnelta starttasi Seppo. Tällä kertaa Sepinkään vauhti ja tarkkuus eivät olleet parhaat mahdolliset. Sijoitus valahti vaihtoon tullessa sijalle 107. Sepin osuussija 13,1 km:n osuudella oli 179 ja aikaa kului 1.48.55. Viimeistään tässä vaiheessa realiteetit alettiin tunnistaa; 50 joukkoon ei taida olla asiaa tänä vuonna. Minimitavoitteena alkoikin olla Pohjois-Suomen parhaan joukkueen titteli. SK Pohjantähti oli tässä vaiheessa kuitenkin 13 minuuttia edellä.

7,8 km:n nelososuudella Ponnelle tuli vihdoinkin onnistuminen. Teemu selvisi osuudestaan vain pienillä virheillä ja nosti sijoituksen sijalle 94. Aikaa Teukalla kului 55.28 ja osuussijakin oli mainio 65. Vitososuudella Jari jatkoi siitä, mihin veljensä Teemu päätti; tuloksena hyvä suoritus melko vähillä virheillä. Sijoitus parani sijalle 84. Aikaa Jarilla 7,9 km:n osuuteen kului 54.09 osuussijoituksen ollessa paras ponsilaisista, 63.

Marie ja Jari
Jari onnistui Jukolassa mainiosti. Vieressä avopuoliso Marie, joka juoksi Ponnen venloissa avausosuuden

Tanelin tavoitteena oli jatkaa alkanutta nousua 9,8 km:n kutososuudella. Se ei kuitenkaan onnistunut. Tankan reitille mahtui yksi erittäin suuri virhe ja kun juoksukaan ei ollut ihan totuttua "Tankaa", vaihtosijoitus putosi sijalle 88. Aikaa osuuteen kului 1.17.52 osuussijan ollessa 158. Myös SK Pohjantähti epäonnistui kuudennella osuudella ja Ponsi olikin Pohjantähteä jäljessä ennen ankkuriosuutta vain minuutin.

Antin päätavoitteena 13,8 km:n ankkuriosuudella oli päästä Pohjantähdestä ohi ja pitää myös Ounasvaaran Hiihtoseura takanaan. Antti kärsi hiukan matkan aikana vatsavaivoista, jotka haittasivat juoksuvauhtia ja estivät myös lisäenergian tankkauksen, josta olisi ollut hyötyä loppukilometreillä. Suoritus sujui lähes virheittä lukuun ottamatta radan keskivaiheilla tehtyjä peräkkäisiä kolmea 1-1,5 minuutin virheitä. Ennen näitä virheitä Antti oli jo varvannut Pohjantähden, mutta Pohjantähti meni virheiden aikana uudestaan ohi. Radan loppuosuudelle Antti löysi vielä hyvän vaihteen, vaikka energiat alkoivatkin loppumaan. Kaksi kilometria ennen maalia sinnikkyys palkittiinkin Pohjantähden selän tullessa näkyviin. Antti ei jäänyt oululaisia odottamaan, vaan jätti Pohjantähden saman tien ja kirmasi Ponnen tämän vuoden Jukolan parhaaksi pohjois-suomalaiseksi joukkueeksi sijalle 89. Pohjantähti oli 92. ja Ounasvaaran Hiihtoseura 111. Antin osuusaika oli 1.41.30 ja osuussija 108.

Tällä kertaa tavoitteet jäivät haaveiksi, mutta siinäpä suunnistuksen viehättävyys onkin. Tilanteet vaihtelevat tiuhaan päivän kunnon merkityksen ollessa suuri. Tänään Tampereella Kaanaassa Ponnen vire ei ollut riittävä, mutta Jukolan viestejä tulee jatkossakin. Ensi vuonna kilpaillaan Mikkelissä ja Ponnen pääosin nuorekkaan joukkueen tavoite olla 50 parhaan joukossa siirtyy sinne.

Ponnen kakkosjoukkueessa juoksivat Kai Paavola, Tommi Uusimäki, Jani Harju, Tommi Roimela, Kari Virtanen, Jan-Peter Niva ja Eelipekka Matti. Sijoitus noin 1400 joukkueen joukossa oli 385. Ponnen venloissa suunnistivat Marie Rautio, Krista Joona, Kaisa-Mari Jama ja Mirja Vuopio. Heidän sijoituksensa noin 900 joukkueen joukossa oli 514.

Jani ja Kai
Janin ja Kaitsun luotto Ponnen kakkosjoukkueeseen oli kova ennen starttia

Jukolan tulokset

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2008-06-15


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pohjolan Osuuspankki Pellon kunta Pekan GPS-seuranta