Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

Tunturisuunnistuksessa voittoja Pelloon Luotu: 2008-08-16 23:41:24 (NT), Päivitetty: 2008-08-17 00:11:09 (NT)

Ponnen suunnistajat ylsivät kolmeen sarjavoittoon Tunturisuunnistuksen kilpasarjoissa viime viikonvaihteessa Ylläksellä. Miesten pääsarjassa Juho-Matti ja Olli-Markus Taivainen olivat molempina päivinä omassa vauhdissaan. Nuoret suunnistajatytöt Marke Joona ja Aino Vuopio kirivät kahden päivän tasaisilla suorituksillaan 16-vuotiaiden tyttöjen voittoon. Kolmannen sarjavoiton ponsilaisista pokkasi nuorten poikien sarjassa Taneli Pantsar, parinaan maajoukkuekaverinsa MS Parman Jesse Martelius.

MISTÄ TUNNET SÄ YSTÄVÄN, ANNA TUNTURIN SELVITTÄÄ

Vuodesta 1984 lähtien järjestetty Suomen Tunturisuunnistus keräsi Ylläs-Rastin järjestämään suurtapahtumaan kaikkien aikojen ennätysosanoton, lähes 850 suunnistajaa.. Ensimmäisenä kisapäivänä ”ihailtiin” maisemia Yllästunturin ja Kesängin huipuilta, pääsarjoissa reitinvalinnasta ja juoksuvoimasta riippuen, useampaankin kertaan. Sunnuntaina reitit kiersivät Kuertunturissa ja Yllästunturin alamaastoissa.

Taivaisen veljeksillä oli selkeänä taktiikkana karata heti alussa - kovalla alkuvauhdilla tarjottiin vastustajille vaihtoehdoiksi hiilihydraateilla kärvistelyä tai yksin suunnistamista. Muutama pari yritti ensimmäistä vaihtoehtoa ykköselle asti. Kakkoselle, suoraan Ylläkselle noustessa kuului takaa isoveljen Juho-Matin mahtikäsky ”suoraan ja lisää vauhtia”.  ”Sen jälkeen ei nähty ketään muita”, jutusteli kisan aikaista ratkaisua kommentoinut Olli-Markus. Voittajien reitinvalinnat ja työnjako oli yksioikoista, joka väli mahdollisimman suoraan. Yleensäkin ilman kompassia suunnistava Olli-Markus edellä karttaa lukien, Juho-Matti kompassilla riittävän suoria suuntia ja vaihtoehtoja varmistaen. Meno oli yllättävän helppoa alusta loppuun, vain Pirunkurun nousussa mentiin hämärän rajamaille, mutta siinähän ei suunnistaa tarvinnut. Toisen päivän urakkaan veljekset lähtivät liki puolen tunnin etumatkalta. Kun meno edelleen oli vauhdikasta ja maasto ja kartta tarjosivat suunnistuksellisesti vaativampaa haastetta, ero toiseksi tulleisiin Janne Monoseen ja Juho Uotilaan kasvoi reilusti yli tuntiin. Se takasi kisahistorian ylivoimaisimman voiton.

Toisen puhtaan ponsilaisvoiton Pelloon suunnistivat nuorimpien tyttöjen sarjassa Marke Joona ja Aino Vuopio. Lauantain suoritus Ylläksellä tuotti toisen ja sunnuntain kisailu Kuertunturin maastoissa kolmannen tilan. Tasaiset ja varmat suunnistukset molempina päivinä takasivat kokonaiskilpailun voiton 4 minuutin turvin.  

Vanhempien junioripoikien sarjassa Ponnen Taneli Pantsar yhdessä hisukaverinsa Jesse Marteliuksen kanssa antoivat ensimmäisenä päivänä pari minuuttia siimaa keulaparille. Sunnuntaina kaverukset eivät enää ”koukkailleet” ja pistivät reidet vilkkumaan. Onnistunut tykitys toi parille 12 minuutin voiton kokonaiskilpailussa.

SEKA- JA KUNTOSARJAT SUOSITTUJA

Suuren suosion saavuttaneisiin seka- ja kuntosarjoihin osallistui suuri joukko ponsilaisia aktiivikilpailijoita ja iltarastikävijöitä. Varsin nimekkäitä eri kestävyyslajien urheilijapareja osallistui HD-sarjan vaativaan A-sarjaan. Kesän vihkipari Ponnen Antti Ekonoja ja OK Botniaa edustava Linda Ekonoja olivat kovatasoisessa A-sarjassa kokonaiskilpailussa sijalla kymmenen, toisen päivän sijoitus oli viides. Toisena päivänä myös viidenneksi sijoittuivat HD-sarjan B-radalla isä ja tyttö; Ponnen iltarastivastaava Vesa ja seuran Venla-viestin vakiojuoksija Krista Joona.

Enemmän kuntoilu- ja virkistysmielessä tunturisuunnistuksen haasteista ja mahtavista maisemista nauttien, Tahko Pihkalan hengessä, ei matka tapa vaan vauhti, Ylläksen tuntureita kapusivat ja kiersivät ponsilaisista seuraavat: HD B -sarjassa kihlapari Emmaleena Matti ja Niko Havela ja HD C -sarjassa opettajapariskunta Maarit ja Rauno Maunula, sekä C-21-sarjassa Ponnen suunnistuksen nuorisovastaava Mirja Vuopio yhdessä Tellervo Uusitalon kanssa.  Muita suunnistajanaisia ja uljaita urhoja Ponnen suunnistusasussa aurinkoisilla Ylläksen tuntureilla omissa sarjoissaan edustivat Tarja Alaniva, Tarmo Uusitalo, Jan-Peter Niva, Erkki Konttajärvi ja Nils Henriksson.

KUVIA PONNEN MENIJÖISTÄ

Aino ja Marke
Aino ja Marke

Antti ja Linda
Antti ja Linda

Emmaleena ja Niko
Emmaleena ja Niko

Erkki ja Nils
Erkki ja Nils

Janne
Janne

Lähtökiihdytys
Lähtökiihdytys

Maarit ja Rauno
Maarit ja Rauno

Juho-Matti ja Olli-Markus
Juho-Matti ja Olli-Markus

Taneli ja Jesse
Taneli ja Jesse

Tarja ja Ritva
Tarja ja Ritva

Tarmo ja Kullervo
Tarmo ja Kullervo

Tellervo ja Mirja
Tellervo ja Mirja

Vesa ja Krista
Vesa ja Krista

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2008-08-17


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta