Pellon Ponsi suunnistus

Uutinen

Takaisin uutisiin

SALO-JUKOLA 2006 Luotu: 2006-08-12 10:49:50 (Make), Päivitetty: 2006-08-15 08:49:09 (Antti)

Jukolan viestissä on jotain maagista taikavoimaa. Vuodesta toiseen tapahtuman suosio vain kasvaa, vaikka jokainen suunnistaja tietää; helpommallakin voisi päästä. Jo vain, Ponnesta oli 25 suunnistajaa, kolmessa Jukolan ja yhdessä Venlojen joukkueessa.

Jukolan viestissä on jotain maagista taikavoimaa. Vuodesta toiseen tapahtuman suosio vain kasvaa, vaikka jokainen suunnistaja tietää, että helpommallakin voisi päästä. Ainakin Jukolan aiemmin kokenut sen ymmärtää.

Toisilla paahtava helle-, suuret korkeuserot, loputtomiin mäkiä ylös, mäkiä alas, liukkaat sammalpeitteiset kalliot ja kalliojyrkäneet, himottavat hakkuuaukot, upottavat suot, lähes läpipääsemättömät tiheiköt, - toisilla yön viileys, kosteus ja pimeys. Kaukana luontoliikuntaelämyksiä, extremeä ja selvitymiskursseja tarjoavien viidentähden hotellien ulottumattomissa. Leiripatja, reppuja, satoja sotilastelttoja ja monikertaisesti enemmän pienempiä ja laavuja ja viritelmiä. Siinä koti mihin reppusi lasket.

Mikä voisi olla mukavampaa? Ehkä pelailu kavereitten kanssa imastoiduissa halleissa, tai talvella sisätiloissa pakkaselta ja viimalta suojassa. Silti suunnistus ja Jukola vetää voitotosta unelmoivien huippuseurojen lisäksi tuhansittain itsensä likoon pistäviä taviksia, venloja ja jusseja, koettelemaan luonnossaliikkumisen rajoja, samankaltaisten joukossa. Jukolassa voi ottaa mittaa maailmanmestareista ja tasavallan julkkiksista, vaikkapa Juha Miedosta, Pertti Ukkolasta, Mika Myllylästä, Kimmo Kinnusesta, Pasi Ikosesta, Minna Kaupista, valtakunnan politiikan Pertti Arajärvestä. Tai nykyhuipuista vielä mainitakseni jääkekon Suomen mestari Juha-Pekka Loikaksesta, pikaluistelija Pekka Koskelasta ja curling-hopeamies Teemu Salosta.

Karttarivistö

Tuon kaiken koki tämän vuoden Salo-Jukolassa Ponnesta 25 suunnistajaa, kolmessa Jukolan ja yhdessä Venlojen joukkueessa. Ponnen aloittajina hämärtyvään kesäyöhön lähti tuttuun tapaan, ykkösessä suunnistuslajien ja -seurantajärjestelmien monialaosaaja Pekka Varis, kakkosen uunituore isä Jukka Kotilehto ja kolmosessa jo 27:nen Jukolansa suunnistanut Kyösti Mäkikyrö.

Pimeimmällä yöosuudella Ponnesta juoksivat yön luotettava puksuttaja Teemu Sipilä, Kai "Bablo" Paavola ja Ponnen uskollinen Jukola- kävijä Aarni Mustonen. Ns. pitkällä yöosuudella juoksivat MM-kisoihin valmistautuva Olli-Markus Taivainen, juuri Tukholman maratonista toipunut Tommi Roimela ja Suomen pohjoisin kilpasuunnistaja Kari Virtanen.

Yön turva

Nelos- ja vitososuudet, ns. lyhyet osuudet (yli 7km nekin) juoksivat nelosella Jari (Teemun veli) Sipilä, joka oli osuusajoissa ponsilaisista tämän vuotisen Jukolan ykkönen 33 sijallaan. Joukkueen ilopilleri Jani Harju kuljetti kakkosen ja Ponnen kuntorastivastaava Vesa Joona kolmannen joukkueen viestiä. Viidennellä oli ykkösjoukkueen keltanokka, suoraan VOL-leiriltä palannut Taneli Pantsar, kakkosessa joukkueiden valitsija ja juoksujärjestyksestä vastannut Veijo Ekonoja ja kolmosessa tällä kertaa Takaloiden suunnistusperhettä edustanut tuore ylioppilas Ari Takalo.

Ponnen kilparyhmän manageri Antti Ekonoja hoiti ykkösen kuudennen osuuden. Jukolan ensikertalainen Eelipekka Matti vei kakkosen viestiä ja kolmosjoukkeessa juoksi toinen turtolalainen, Askojen kuntoiluperheen pää Ilkka Aska. Osuudella nähtiin myös takavuosien luotettava ponsilainen Jukolankävijä Unto Pantsar, tällä kertaa Metsähallituksen joukkueessa.

Ykkösen ankkurina juoksi Tiomila-viestin tapaan, niin ikään MM-kisoihin valmistautuva Juho-Matti Taivainen. Kakkosjoukkueen ankkuroinnista vastasi, yleensä viestien aloittajana kunnostautunut Jukka Ekonoja. Kolmosjoukkueen viimeisen osuuden suunnisti Teemun ja Jarin isä, Tapani Sipilä.

Tutkailua

Ponnen joukkueiden sijoitukset yli 1300 seitsikon joukossa olivat 154, 373 ja 988. Ykkösen tavoite vähintään kahden edellisvuoden sijoitus 80 joukkoon tai paremmin ei tällä kertaa onnistunut. Joukkue oli kuitenkin urakan jälkeen erittäin positiivisella mielellä ja monta kokemusta rikkaampi. "Kaikki tekivät parhaansa joukkueen eteen, tänä vuonna se ei vaan riittänyt tämän korkeammalle.Uusia haasteita ja tavotteita piisaa", valoi uutta uskoa tiimin johtaja Ekonojan Antti. Leiriä purettaessa mietittiin jo ensi vuotta ja porukan suusta kuului koviakin tavoitteita.

Ponnen Venlojen joukkue lähti matkaan ilman sijoitustavotteita suunnistuselämyksistä nauttimaan ja fiilistelemään. Joukkeen aloittajana toimi viimevuotiseen tapaan Krista Joona. Toisen osuuden suunnisti Ponnen suunnistuskoulun päävetäjä Mirja Vuopio ja kolmannen suunnistusjaoston monitoiminainen Raija Ekonoja. Ankkurin tehtävät hoiti aiemmin juniorivuosina aivan kotimaisella kärkitasolla suunnistanut, kevään ylioppilas Emmaleena Matti. Joukkueen sijoitus oli 607.

Valtaosalle Ponnen 25 suunnistajan joukosta päällimmäisin tavoite täyttyi; kokea Jukolan henki omakohtaisesti, itse yhtenä osana suurta näytelmää. Joukkueiden erotessa kukin omille tahoilleen huuhdahti Krista Joona, kuin kaikkien muidenkin ajatuksia lukien: "ensi vuonna taas uudella innolla matkaan". Silloin suunnistetaan Pohjanmaan lakeuksilla, Lapualla Virkiä-Jukolassa. On ponsilaisillakin vuosi aikaa opetella harmaalla alueella liikkumista, pienipiirteisiä kalliomaastoja nimittäin Pohjanmaan lakeuksillakin riittää.

Takaisin uutisiin

http://www.pelpo.net/web/rte/uutinen.php
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net/>
Päivitetty: 2006-08-15


PelloPlast Metsnhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsmarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta