Pellon Ponsi suunnistus

Tiomila 2004

LAPPILAISEN SUUNNISTUKSEN PUOLESTA; PELLON PONSI TIOMILASSA 2004

Lapin Suunnistuksen huippukesäsuunnistuksen lippulaiva Pello Ponsi lähti tekemään tavoitteistaan totta, ilmoittautumalla vuoden 2004 Tiomila-viestiin, Ruotsin Norrköpingin Kolmårdenissa. Seuralla oli siis edessä 10 osuutta ja sata kilometriä, Ruotsin kuuluisimman eläinpuiston kupeessa. Viestin pohjoisimman suomalaisjoukkueen tarina Tornionlaaksosta Tukholman eteläpuolelle ja takaisin oli kuitenkin paljon pitempi ja nyt edessäsi.

Tiomila, tuo Ruotsin Jukola ja maan arvostetuin suurviesti oli seuralle haaste. Se oli pohjoisen pienelle seuralle seikkailu, jonne ei kannattanut lähteä soitellen sotaan, vaan uutta oppimaan. Seura sai täksi vuodeksi hyviä vahvistuksia, joten sadan sakkiin sijoittuminenkaan ei alun perin ollut mahdottomuus. Joukkueen juoksujärjestys eli hieman viimepäiviin asti, kun kaikilla ei ollut kaikki palaset kohdallaan. Lopullinen järjestys muotoutui kuitenkin varsin helposti; Hannu-Pekka Pukema, Olli-Markus Taivainen, Teemu Sipilä, Mikko Mäki-Ullakko, Antti Ekonoja, Veijo Ekonoja, Jukka Kotilehto, Kai Paavola, Juho-Matti Taivainen ja Pekka Varis.

Itse viestiin meneminen oli kaukaiselle pohjoisen seuralle omanlainen haaste. Perjantaina kello 8 aikaan Pellosta reissuun lähti neljän miehen autokunta ja edessä 1500 km. Jyväskylän sivukonttorin miehille reissu laivoineen oli kuitenkin hieman mielekkäämpi. Lauantaiaamuna kokoontuminen Tukholmassa ja merenrantalenkki kohottivat hienosti joukkueen tunnelmaa ja toi miesten todellisen juoksuvireen esille. Nöyräksi miehet teki myös haastava Tukholman kolmikaistainen moottoritie sokkelo lauantailiikenteineen. Autokunta esitti kuitenkin, että kyllä pohjoisessakin osataan, osoittamalla teiden ritarien otteita. Lauantaipäivän kääntyessä iltaan saapui myös Lapin lippulaiva kisapaikkakunnalle.

Ankkuripätkältä aloitusspesialisti Mäki-Ullakon selkävaivojen takia aloituspätkälle siirretty Pukema halusi kevään vähäisestä suunnistustuntumasta huolimatta suoriutua osuudestaan hyvin. Aluksi mietinnän alla oli lampputilanne, joka kuitenkin selvisi kokemattomalle Tiomilan ja suurviestialoituksien kävijälle kokeneempien avustuksella. Startti tapahtui klo 20.00 Ruotsin aikaa rivistä viisi lähtöruudusta 176 ja vain kolmekymmentä sekuntia myöhemmin Pellon Ponsi oli K-pisteellä Pukeman tavoille tyypillisesti kärkiporukassa, kymmenen joukossa. Kokeneena viestinviejänä Pukema kuitenkin otti järjen käteen ja antoi kovemmilleen tilaa. Taktisesti kypsä suoritus perustui ensimmäisten rastien rauhallisuuteen, jonka ansiosta ensimmäisessä väliajassa, vähän alle puolentunnin kohdalla, oltiin sadan sakissa alle kaksi minuuttia kärkeen.

Pukeman konekin alkoi pikkuhiljaa tottumaan metsän elementteihin ja juoksudraivi putkahteli esiin. Tämä ei kuitenkaan riitä siinä vaiheessa, kun tekee virheitä ja jalat kramppailee. No homma pysyi hyvin kasassa loppuun asti vaikeuksista ja pienistä virheistä huolimatta, vaikka lopullinen raapaisu jäikin tekemättä. Vaihdossa sija 90 ajalla 1.19.53 ja reilun 5 minuutin pummeilla ja kärkeen eroa reilut 8 minuuttia. Mitään ei vielä menetetty, sillä isoja seuroja oli joko takana tai käden ulottuvilla. Ja lopulta oltiinkin sitten koko Pohjois-Suomen johtotähti, Pohjantähden sortuessa hylsyyn!

Pimeä toinen osuus oli luotettu viisitoistavuotiaalle Olli-Markukselle. Pojan vakuuttava kevätkunto tuli kaikkien tietoisuuteen kun Olli vaihtoi sijalla 68 käyttäen osuuteen aikaa 1.29.32 ja taakse jäi kovia nimiä. Tämä ei ollut letka juoksu, vaikka se saattoi siltä aluksi näyttääkin. Ollin omat sanat tyhjensivät epäilyt: "Minä se olen ihmeellinen mies kun en letkoissa osaa juosta." No eipä osanneet letkatkaan Ollin mukana juosta. Nappisuorituskin jäi seuraavaan kertaan, sillä pummiakin oli tullut lähemmäs 5 minuuttia.

Ollin juoksu huomattiin myös suunnistajien pesupaikalla Suunnistus.netissä: "O-M T - reenaa, kuin pellossa!" "14v. O-M. T nosti pohjoisen ykköstä Pontta sijalta 90 sijalle 68." => "Suoritus on valtava suksee ton ikäiseltä kaverilta (jos on tosiaan juossut osuuden!?!)." "Älkää kumminkaan polttako O-M:ää piloille noissa miesten karkeloissa. O-M ehtii juosta vielä monta vuotta junnuissa ja äijissäkin sen jälkeen. Hitaammin parempi tulee!"

Niinpä. Ollihan kyllä treenaa, nostaa sijoitusta ja on sukseekin ihan omilla jaloilla juostuna. Olli varmasti nuoresta iästä johtuen ehtiikin vielä joko palaa piloille, juosta monta vuotta junnuissa ja äijissä, niin hitaasti kuin lujaakin, mutta se mitä todella tapahtuu on hänen itsensä käsissä. Samaiselta pesupaikalta löytyi jo idoleitakin: "O-M on meidän kaikkien idoli, kyllä siihen voi luottaa. Oliskohan tuleva MM1.?" Niin maailmanmestariksi on pitkä matka, mutta luottamuksen arvoinen mies kuitenkin, eikä tuo idolikaan näyttänyt olevan tuulesta temmattu ajatus.

Kolmas osuus oli paluumuuttaja Teemu Sipilän duuni. Etukäteen seuran varmin yöpuksuttelija, ei kuitenkaan kovasta juoksukunnosta huolimatta onnistunut odotuksien mukaan. Sijoitus tuli neljä pykälää alaspäin sijalle 72, kun Teemu käytti aikaa osuuteensa 1.32.00. Aina ei voi voittaa, mutta silloin kun juoksu kulkee niin suunnistus voi olla vaikeaakin, Teemu aikoi lähteä opettelemaan suunnistuksen aakkoset uudelleen Oravapolkukouluun.

Selkäkrampeista kärsinyt MäkiMix sorvasi lyhyen, mutta sitäkin pusikkoisemman yöpätkän todella tyylikkäästi aikaan 51.35 nostaen sijoitusta seitsemällä pykälällä riville 65. Ei ole turhaan Kannuksen kasvatti puskia kolunnut, oikea Märsylän puskajuna eli todellinen puskutraktori! Se oli kirjaimellisesti lyhyestä virsi kaunis! Selkä ei vaivannut, virheet pysyivät perussetissä, mutta puskaa raivasin vähän ylimääräistä, mutta kunto parani 50 % jo pelkän kilpailun takia. Se oli yhtä lentoa, vakuutti Mixi.

Viides osuus, pitkäyö n.16500m Pellon Ponnen viestinviejänä seuran pj. Antti Ekonoja. Lähtöasemat paremmat kuin osattiin odottaa. 29 sekuntia Antin perään lähti Janne "Frank" Salmi, joka antoi Antille alussa kovaa kyytiä. Tämä kyyti oli liikaa niin Jannelle, joka pummasi ykköstä Antin kanssa viisi minuuttia, kuin Antillekin. Antti hyytyi totaalisesti jääden putkiosuuden nopeimmalle vajaat 50 minuuttia. Aivot hyllyllä eteen tuli myös isot pummit. Sijoitus tuli alaspäin 56 sijaa ja osuusaikakin painui 2.40.07. Karu opetus siitä mitä pitkät yöosuudet voivat olla: pimeitä ja vielä pimeämpiä, pitkiä ja tosi pitkiä, lähes koko yön osuuksia, silloin kun voimat ehtyvät.

Kuudennelle ja toiselle lyhyelle yöosuudelle lähti joukkueen ikäpressa Veijo. Vähäinen yökokemus eli toinen yösuunnistuskilpailu eläessään toi mukanaan hiljaisen vauhdin, mutta vain lopussa pieniä virheitä. Sijoitus pysyi samana eli 121 mutta aika painui hiukan harmittavasti 57 sekuntia yli tunnin. Perusvarma!

Sjunde sträckä och Jukka Kotilehto. 7.3 kilometriä ilman hajontaa. Tällä osuudella Pellon Ponsi ei koheltanut, mutta kompuroi useampaan otteeseen. Vähäinen mettäjuoksukokemus tältä keväältä toi mukanaan haparoivan askeleen, mutta onneksi vain vähäisiä virheitä. Sijoitus tippui kuusi pykälää raiteelle 127 ja ensimmäinen joukkue joka seitsemän osuuden jälkeen oli käyttänyt yli kymmenen tuntia, kahdeksan sekunnin ylitykseen tarvittiin osuusaika 1.06.04.

Kahdeksas osuus Kai "Pablo" Paavola hobittimainen meininki ja yön jälkeen taas valoisa seikkailu. Kunto yllätti miehen itsensäkin ja vauhti pysyi tyydyttävänä läpi osuuden. Vauhtia sai maistaa voittajien ankkuri Haldinkin vai oliko se toisinpäin. Aikaa kului reiluun kymppiin 1.25.29 ja sijoitus lähti jälleen nousuun, nyt noustiin kolme kerrosta sijalle 124. Loppu ajassa oli löysää 10 minuuttia merenrantarastien yllättäessä hieman sateiseksi muuttuneissa olosuhteissakin.

Hajonnaton ysiosuus ja polvivaivoista kärsinyt Emppu Taivainen tyylitteli hyvällä juoksu vireellä. Alun pummit tiputtivat kilometrivauhtia, mutta letkojen avustuksella loppuun veisteltiin hyvä tuuppaus. Kello raksutti pikkusen vaajaa kymmenen kilometrin osuudella 1.23.03 eteenpäin ja sijoitus siinä samalla kahdeksan sijaa.

Joukkueen ankkurina oli mister hiihtosuunnistus, kokenut kehäkettu, loppuvuoden värväys Pexi. Tuli seuraan mm. juoksemaan viestejä ja nyt sai 16 kilometrin ankkuri pätkän, josta maratonille valmistautuja oli mielissään. Rauhallinen matkavauhti, ilman turhia hötkyilyjä ja isompia pummeja siirsi kellon viisarit aikaan 2.08.11, joukkueen loppuaika oli 14.56.56 löytyen enteellisesti tuloslistan riviltä 111.

Kokonaissijoitukseen voidaan olla tyytyväisiä, vaikka parannettavaa löytyi monestakin kohdasta. Viesti antoi uskon tulevaisuuteen, mahdollisuuksia on, mutta niiden toteutumiseksi täytyy tehdä edellytyksiä vastaavia suorituksia. Kokemuksena ja sen kartuttajana tällainen suurviesti oli hieno juttu! Reissu, joka söi voimia ja varoja, antoi siis jotain takaisinkin. Reissu oli pitkä ja paluumatkakin pohjosen matkaajilta todella pitkä, mutta silti pitää nostaa pää pystyyn ja katsoa maailmaa monesta suunnasta!

Pellon Ponnen puolesta HouBe
http://www.pelpo.net/web/tiomila.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2004-05-27


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta