Pellon Ponsi suunnistus

Mitä isot edellä sitä pienet perässä

Oikeiden urheilijoiden harjoitellessa Jukola-leirillään nuoremmilla suunnistajilla oli Treenileiri Ritavaarassa 18.-19.5.2007. Ohjelmassa oli mm. Vesan rastit, Veijon variaatiot, Markun viuhkat, Irkun saarna ja kimppakivaa!

Toistakymmentä ponsilaista nuorta yhdellä vojakkalalaisella vahvistuksella täydennettynä käynnisti omaa suunnistuskauttaan vesisateessa. Ensimmäisen illan viuhkaharjoituksessa Makkaravaaran lukuisat urat harhauttivat Jeren, joka viimein paikansi itsensä valtatien varresta ja liftasi ohi ajavan traktorin kyytiin. Ritikselle palattuaan hän tuumasi, että vissiin joskus kannattaisi ottaa kompassikin mukaan. Jeren eksyminen oli kuitenkin esimerkin arvoinen, sillä pieni vastoinkäyminen ei vähääkään lannistanut miehen intoa osallistua seuraaviin koitoksiin, päinvastoin!

Jatkuvasta vesisateesta huolimatta motivaatiota suunnistustaitojen harjoitteluun riitti: lähes jokainen käveli helposti pitkin näkymätöntä viivaa ja merkkasi vastaan tulleet rastit kartalle. Leiriläisten joukosta hahmottui selvästi kolme osamistasoa, joiden mukaan toimittiin: pienimmät tarvitsivat saattajan mukaansa metsään, hiukan harjoitelleet kulkivat parittain, ja yli kymmenvuotiaat pantiin metsään armotta yksinään. Leirioloissa omaa suunnistamista oli hyvä harjoitella kaikessa rauhassa. Ja sehän sujui.

- Ei se ollut kilpailu, mutta mie voitin!

Ohjeiden kuunteleminen ja yhteistoiminta sujuivat selvästi parhaiten Aapolta ja Ainolta, jotka luotsasivat loppuviestissä joukkueensa melko selvään voittoon. Kysymys ei suinkaan ollut vain suunnistustaidoista, vaan myös yhteispelistä, taktiikasta ja kuullun ymmärtämisestä, kun kahdeksan rastia piti yksi kerrallaan käydä leimaamassa ja joukkue sai itse ratkaista kuka ottaa minkäkin rastin ja missä järjestyksessä. Jokaiseen joukkueeseen kuului kovia juoksijoita ja taitavia suunnistajia sekä myös "pieniä".

Vaikka kaiken ikäisten suunnistajien tärkein innostus tulee luonnossa liikkumisesta, oppimisesta, hyvästä porukasta ja itsensä voittamisesta, niin kilpailuviettiäkin riittää. Ensi viikonlopun AM-kisoihin Luostolle lähtee viisi juoksijaa: Aapo ja Jere, jotka muodostavat myös viestijoukkueen, samoin Aino ja Marke, sekä hännänhuippuna ketterä ja innostunut Jenni. Rastipäiville kesäkuussa osallistuvat toki vielä useammat pikku ponsilaiset ja toivon mukaan myös ne nuoret, jotka ovat lähteneet kesä- tai rinnakkaislajina opettelemaan suunnistusta. Heistä Tanja ja etenkin Marke ovat jo melko taitavia.

Järjestäjänä olin innostunut siitä miten hyvin kaikki osallistuivat kaikkeen ja miten mukavasti myös saimme leirin sisällön kasaan. Moni teki osansa kokonaisuuteen. Aikataulu oli lopulta sen verran väljä, että myös pingikseen, leikkiin ja anagrammien ratkomiseen riitti aikaa. Hieman kritiikkiäkin saatiin:

- Muuten hyvä leiri, mutta kun piti suunnistaa, tuumi Maria.

"Toipumissunnuntain" ajatukset kirjoitti Pirjo Muovia eli Mirja Vuopio

Pieni lisätehtävä nokkelille; ratkoimme iltasella anagrammeja. Ketä tuttuja tyyppejä? rannan pitsa, orjan komea, veto irronnut, ajo kiveen joo ja alastonkuvien ilmari (= variksenmunilla aiot / mielivaltana risukon / kullanarvoisia emit n).

http://www.pelpo.net/web/treenileiri07.html
© Antti Ekonoja () <URL: http://www.ekonoja.net>
Päivitetty: 2006-10-17


PelloPlast Metsänhoitoyhdistys Lappi Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Pellon kunta Pekan GPS-seuranta